Резултатите от изследване показват, че колкото повече фаст фууд ядете от типа на пици и хамбургери, толкова по-голям е рискът от развиването на неалкохолна мастна чернодробна болест.

Неалкохолната мастна болест е болест, причинена от натрупването на вещества, изхвърлени от тялото, под формата на мазнина в черния дроб, което не е причинено от консумацията на алкохол.

Хората, които ядат често мазни храни и нямат физическа активност, имат повишен риск от развиването на тази болест. Ако остане нелекувана, тази болест може да доведе до рак на черния дроб и цироза.

Изследователски екип от университета в Южна Калифорния използва данни от „Национално проучване за здравето и храненето“ от 2017-2018 г., за да установи какво е влиянието на фаст фууд или бързата храна върху черния дроб.

Изследвани са нивата на мастна тъкан в черния дроб на около 4000 пълнолетни лица, след което връзката между консумацията на фаст фууд и мазния черен дроб е сравнена и анализирана чрез проучване на количеството консумирана храна като пица, полуфабрикати и подобни.

Резултатите от изследването показват, че 52% от участниците консумират фаст фууд, а за 29% фаст фууд храните представляват 1/5 от общия дневен калориен прием.

Хората, които разчитат на фаст фууд за 1/5 от дневния си прием на калории, също показват по-високи нива на мастна тъкан в черния дроб.

Особено пациентите с наднормено тегло и диабет, които приемат 20% от дневните си калории от фаст фууд имат високи нива на мастна тъкат в черния дроб в сравнение с тези, които консумират по-малко или никакъв фаст фууд.

Резултатите са същите и когато се синхронизират фактори като възраст, пол, раса, етнос, консумация на алкохол и физическа активност.

Изследователският екип предупреждава, че бързите храни с високо съдържание на въглехидрати и мазнини могат да увредят черния дроб и, ако повече от 1/5 от хранителния ни режим се състои от тях, то рискът от неалкохолна мастна чернодробна болест нараства.

Особено висок е рискът за хора с наднормено тегло и диабет.Д-р Ани Кардашиян, която е част от изследователския екип, казва: „Дори умерено повишаване на мастната тъкан може да доведе до неалкохолна мастна чернодробна болест. Може да си мислите, че яденето на фаст фууд в едно от храненията за деня не е проблем, но, ако това едно хранене представлява 20% от дневния ви калориен прием, то това може да навреди на черния ви дроб“.