Питали ли сте се какво би казал шоколадът, ако можеше да говори? Каква е историята му и как се е появил на стария континент? В този материал ще откриете разказ по един интересен и различен начин. Разказът на шоколада, ако той може да я разкаже, споделя profit.bg.

„Аз съм и винаги съм бил символ на снизхождение, любов, богатство и радост. Щастливото детство се свърза в намазани с мен устни и изцапани пръсти. Аз съм емблематичният подарък за Свети Валентин, повод за празнуване и романтика, но също така и да поздравите някого през всеки ден от годината. Но мога да пречупя сърцето ви. Защото моята житейска история не е изцяло сладка.

Идвам от горещо и епично място, роден съм в екваториалните райони на Америка и съм бил там в продължение на много хилядолетия. Произхождам от малко вечнозелено дърво от рода Теоброма ("храна на боговете" на гръцки), което ражда шушулки. Зряло дърво може да има близо 6000 цвята годишно, но едва 20 шушулки. За произвеждането на един килограм какаова паста са нужни 300 - 600 семена (10 шушулки).

Преди 5000 години в Еквадор бях гледан само за направата на напитка, но скоро семената ми - известни като какаови зърна – привлякоха вниманието на маите, които ги сушат, пекат и мелят на какаово брашно. След като се смеси с вода,  те правят питие, в което слагат пикантни чили чушки, ароматни цветя и понякога царевична каша. Един ранен европейски колонизатор, който опита вкуса на микса, каза, че съм „повече напитка за прасета, отколкото за хора“.

Христофор Колумб и неговият екипаж занесе напитката в Испания, след което за по-малко от век се разпространих във Франция, Англия и Западна Европа. Към  мен започнаха да добавят много различни съставки и така постепенно аз придобих нов вкус.

До Индустриалната революция бях достъпен само за горните класове, когато някой донесе хидравличната преса, за да започне да мели какаовите зърна. След това производителите можеха да изкарата растителните мазнини от моите зърна и да произвеждат какаово масло, което позволява на готвачите по-лесно да създават лакомства като шоколад, трюфели и торти.

Но освен тази история, моите какаови зърна са пълни с фибри, антиоксиданти, мононенаситени мазнини, флаваноли и други съединения, които са важни за цялостното здраве. По-специално моите флаваноли са полезни за понижаване на кръвното налягане, макар че ако това е основната ви цел, най-добре е да ядете изцяло неподсладен тъмен шоколад. Дори моето най-важно съединение - теобромин, доказано е добро за сърцето и мозъка.

Но все пак внимавайте – това може да е вредно за кучето ви, ако нападне вашето шоколадово скривалище.”