Какво ли не се предлага под наем в Airbnb и никак не липсват необичайни ваканционни къщи. Сега обаче голямата платформа е решила да разгърне туристическата си дейност като стартира конкурс за набиране на най-странните, луди, шантави и щури идеи за ваканционни домове. От тях ще бъдат избрани 100, които след това ще получат финансиране за изграждане.

Състезанието включва фонд от 10 милиона щатски долара за финансиране на 100 от „най-лудите“ идеи. След като бъдат построени, „лудите“ обиталища ще бъдат давани под наем и включени в така наречената категория „OMG“ на Airbnb – секция, където се предлагат под наем възможно най-необичайните жилища.

„От днес всеки с нестандартна идея може да подаде заявление“, обясниха от Airbnb. „Сто души с най-щурите идеи ще получат по $100 000, за да направят своите творения възможни и в крайна сметка да бъдат резервирани. Идеите ще бъдат оценявани от експертна група по тяхната оригиналност, осъществимост, изживяването, което пространството би предоставило на гостите, и устойчивост“.

В журито на проекта влизат Кристи Улф, която е известна с проектирането на „странни“ домове, архитектът Коичи Такада, Брус Вон от Airbnb и влиятелният интериорен дизайнер и моден гуру Айрис Апфел.

Airbnb услужливо изтъкна някои примери какви дизайни смята за „подходящо луди“, за да вдъхнови кандидатите в конкурса. Едно такова жилище е малката къща „Жълтата подводница“ („Yellow Submarine“), която се намира в Нова Зеландия. Очевидно проектът препраща към Бийтълс, изглежда много автентичен, но всъщност е гениално оригинално изобретение, направено от стар силоз за зърно и куп рециклирани материали. Интериорът е сравнително просторен и вътре могат да спят до четирима души, като има и малка външна тераса.

Друг пример е „Големият картоф“ в Айдахо (Big Idaho Potato Hotel) – хотел, създаден от Кристи Улф през 2019 г., превръщайки един неизползван рекламен картоф с тегло шест тона (5443 кг) в уникално жилище. Обитаемата кухина преди това е била използвана като склад за съхранение на стока, но сега включва място за спане и няколко столчета.

Всеки, който има идея за нестандартно жилище, може да кандидатства за финансиране, като представи своя проект до 22 юли на страницата на конкурса. Всяка идея трябва да е осъществима и да може да премине строителни проверки. Освен това проектът ще трябва да бъде завършен до август 2023 г.