Попадали ли сте в разговор, който е напълно скучен и безсмислен? Такъв, от който се чудите как да се измъкнете или искате да измислите по-забавна тема? Ако да, то разговорите за вино винаги са били интересни и забавни. Но какво да говорите за виното?

Ето някои странни неща, които ще разнообразят всеки разговор и ще го направят по-забавен.

1. Не всички вина са вегански. Някои преминават през процес на филтриране, който използва странични животински продукти като желатин.

2. Италия разполага с безплатен 24-часов фонтан за вино. Да, той е истински, работи и е по-добре да резервирате още днес своите билети.

3. "Пиенето за здраве" започва в древна Гърция. Идеята е, че домакинът отпива първата чаша вино, за да покаже на гостите си, че не ги отравя.

4. Тортирането започнало в древния Рим. Тогава римляните пускали парче препечен хляб във всяка чаша, за да омекотят прекомерната киселинност.

5. Най-старата бутилка в света е наистина много стара. По-конкретно, тя датира от 325 г. и е изложена в музей в Спейер, Германия.

6. Кодексът на Хамураби (1800 г.) има закон за виното. Измамни продавачи на вино трябвало да бъдат наказани чрез удавяне в реката.

7. Жените са по-добри дегустатори на вино. Тъй като дегустацията на вино има толкова много общо с миризмата, а жените (особено тези в репродуктивна възраст) имат по-добро усещане за мирис, отколкото мъжете.

8. Не всички вина се подобряват с възрастта. Всъщност 90 процента от вината трябва да се консумират в рамките на една година от производството.

9. Енофобията (страхът от виното) е истинска болест. За щастие, няма много болни от нея.