9 неща, които не трябва да оставяме в колата през зимата

Дори яйцата могат да се напълнят с бактерии, ако черупките им се пукнат

Свят
03.12.2019 00:15 3003 2
9 неща, които не трябва да оставяме в колата през зимата

Температурите навън вече падат под нулата, особено нощем, и затова трябва да внимаваме какво оставяме в колата. Ето 9 примера.

* Музикални инструменти. Всички, които са от дърво и имат струни, със сигурност ще пострадат. Дървото и покривният му лак ще се напукат, а струните ще се разстроят или скъсат.

* Минерална вода. В пластмасова бутилка тя замръзва за около 30 минути и когато се превръща в лед, се разширява и може да се пръсне.

* Пластмасовите шишета с газирани напитки съдържат много вода и също може се разкъсат, а ако са от стъкло, да се счупят. Напитките със захар ще замръзнат по-бавно, но ако бутилката не издържи, после ще се наложи сериозно почистване.

* Електроника - смартфони, таблети, GPS и други подобни, също може да пострадат. Най-малкото ще се повреди батерията, но освен това заради разликите в температурите може да се получи конденз, който би съкратил живота на устройствата. * Лекарствата губят от свойствата си при ниски температури, особено когато става дума за сиропи, капки и различни видове разтвори.

* В препаратите от битовата химия има вода, която при замръзване може да разкъса бутилката. Перилните препарати, както и тези за почистване на под, съдържат и повърхностно-активни вещества, които при студ се свиват и по този начин ефективността чувствително се понижава.

* Различните видове бои, особено тези на водна основа, също не трябва да се оставят на студено, още повече, че някои от останалите вещества в състава имат свойството да се разширяват, свиват или разпадат при ниски температури.

* Виното и бирата също замръзват, съответно при минус 6 и при минус 5 градуса, въпреки че съдържат алкохол.

 * Не оставяйте на минусови температури и яйца. При замръзване черупката им се напуква и проникването вътре на бактерии е безпроблемно.

Източник: „24 часа”

Напишете коментар
Вашите коментари през Trafficnews.bg
2 Коментара
Сортирай по
коментар

Gost 12:44, 04.12.2019

Аз затова си нося яйцата в кесийка с мен. Не, че нещо, ама такива безполезни статии, тип "Американски съвети за глупаци" в България са смешни.

Oтговора0
коментар

Ъхъ... 15:21, 04.12.2019

Не, че нещо, ама знае ли ТраГик нюз кога ще се пръсне пластмасова бутилка с минерална вода??? Точно никога!!!

Oтговора0
Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина