Много пъти ни се иска да променим нещо в интериора на дома, но не смеем да експериментираме, за да не сбъркаме. Всъщност правилата не са това, което бяха. Има някои, които спокойно може да нарушите.

Правило: Таванът трябва да е бял

Счита се, че бялото е единственият възможен цвят за тавана. Визуално то разширява пространството и не притиска. В действителност, таванът, боядисан в различен от цвета на стените нюанс, въздейства визуално не по – зле. Освен това цветният таван може да бъде основният акцент в стаята или да допълни основния мотив на интериора.

Правило: Черните стени стесняват стаята

Правилният матов тон на черното разширява пространството и му придава дълбочина. Не забравяйте, че този цвят изисква добра дневна светлина и повече светли акценти.

 

    

Правило: В банята може да има само плочки

Има определени видове тапети, които могат да издържат на високата влажност и директен контакт с вода. Изберете тапети, които се мият. Този модел е не само красив, но и практичен - промяната на тапета е много по-лесна от плочките. Това означава, че можете да изберете най-дръзките експерименти с модела и цветове.

Правило: Растенията трябва да са на перваза на прозореца

Живи растения могат да се превърнат в интересен акцент в интериора, ако ги махнете от перваза на прозореца и ги подредите на рафтове или ги аранжирате около дивана.

 

Правило: Единен стил

Строгото придържане към един стил е трудно и не винаги е интересно. Опитайте се да разредите класическите аксесоари с ярки парчета, добавете малко минимализъм или арт деко към основния стил. Това ще помогне да създадете уникално излъчване.

Правило: Картини на стената

Какво ще кажете да сложите голямата картина на пода, облегната на стената. Идеята за това идва от таванските помещение на американски художници, които не са можели да си позволят да наемат галерия, затова са заемали стари фабрики, където са поставяли картини на пода. Много бързо тази традиция стана популярна и мигрира към други интериорни стилове.

Малка стая - малки мебели

Малко  на брой, но по – големи мебели не претрупват пространството, за разлика от голям брой малки. Например, за да увеличите миниатюрната всекидневна, изберете ъглов диван вместо обикновен диван и чифт меки кресла.

Правило: Пастелни цветове за спалнята

Много е освежаващо, събуждайки се сутрин да видите свежа и ярка стена. Може да боядисате стената над леглото или да закачите чифт интересни аксесоари.

Правило: Различните текстури не се комбинират

Не се страхувайте да смесвате метал, дърво, тухла и бетон. Разбира се, всичко трябва да бъде премерено и добре съчетано. За да изглежда всичко хармонично, придържайте се към един или два основни нюанса или използвайте един ярък акцент, например старинен диван.

Източник: Idei.bg