След като веднъж е научил нещо, човешкият мозък рядко се съмнява в него. Някои от тези знания и навици са свързани с родителите ни, докато други се развиват по естествен начин, следвайки тенденциите.

Затова с удоволствие използваме крем против бръчки и разтриваме бедрата си с четка, за да се отървем от целулита.

Но как ще реагирате, ако ви кажем, че всичко това, както и много други неща, са пълни глупости?

От Bright Side и Profit съветват от време на време да се съмнявате и да проверявате информацията заради собствената си безопасност (и интелигентност), колкото и убедително да ви звучи.

Вижте и девет мита, в част от които вероятно вярвате и вие: 

Мит 1: Не можете да кипнете вода два пъти

Смята се, че водата не трябва да се вари два пъти, тъй като може да развие канцерогени. Нещо повече, става по-тежка и „мъртва“, отделяйки деутерий (стабилен изотоп на водорода), което води до по-бързо стареене на тялото.

Новите изследвания на учените обаче доказват, че това твърдение е мит. Самата вода съдържа определени елементи, като деутерий, флуориди и нитрати. Но количеството им е толкова малко, че не влияе на телата ни и по никакъв начин не е свързано с многократното й кипене.

Единственото нещо, което трябва да проверяваме редовно, е варовикът, който се появява в чайника. Също така не бива да пренебрегваме филтрирането на чешмяна вода.

Мит 2: Сухите масажни четки ви помагат да се отървете от целулита

Масажите със сухи четки, придобили невероятна популярност, изобщо не помагат да се отървете от целулита - всъщност, те са свързани с редица противопоказания, за които обикновено не се говори. 

С тях не можете да разбиите подкожните мазнини, но пък е възможно сда ги влошите - ако търкате кожата си всеки ден, тя може да загуби своята еластичност и да стане травматизирана и суха. Традиционните масажни процедури са по-ефективни в борбата с целулита.

Мит 3: Трябва да вдигнете телефона си нависоко, за да имате по-добър обхват

Винаги, когато имаме лоша мобилна интернет връзка, ръката ни изглежда автоматично се вдига нагоре. Но това наистина ли помага? Работата е там, че нивото на връзката в и около града е донякъде равномерно.

Но, разбира се, има някои фактори, като отдалечеността на ретранслатора от мястото, на което се намирате, или други сгради, които стоят на пътя на сигнала, които също влияят.

Следователно вдигането на ръцете в опит да се намери по-добър сигнал, докато стоите на едно и също място, няма никакъв смисъл. Отдалечаването на няколко крачки от текущото ви местоположение може да е по-добра идея.

Мит 4: Трябва да се разтегнете преди тренировки

Има два вида разтягане: статично и динамично. Изследователите са проучили първия тип и са стигнали до недвусмисленото заключение, че статичното разтягане не е много добър начин за загряване преди активни тренировки.

Това не само не намалява риска от травма (което може да се случи поради липса на сила, а не на гъвкавост), но също така отслабва мускулната издръжливост, което води до по-малка интензивност и по-кратка продължителност на тренировката, особено когато става въпрос за бягане.

Мит 5: Не можете да плувате веднага след хранене

Старото схващане, според което трябва да се изчака поне 30 минути след хранене, преди да се плува, не е нищо повече от мит. Основава се на идеята, че след обилно хранене кръвта ни се насочва към храносмилателния тракт и не се доставя достатъчно количество към краката, ръцете и белите дробове.

В човешкото тяло обаче има достатъчно кръв, за да функционира то пълноценно, дори след преяждане. Но трябва да отбележим, че интензивните тренировки на пълен стомах никога не са добра идея.

Мит 8: Не трябва да пиете по време на хранене

Смята се, че основната причина водата да влияе отрицателно на храносмилането е, че разрежда стомашния сок и пречи на начина на обработка на храната. Има обаче много нюанси, които правят това мнение погрешно.

На първо място, течността в стомаха се абсорбира доста бързо. Второ, тялото ни винаги произвежда достатъчно стомашен сок и отчита всички фактори, като обема и консистенцията на храната. И накрая, наличието на вода в стомаха не противоречи на човешката физиология.

Мит 9: Добре е да измиете пилето, преди да го сготвите

Измиването на сурово пиле преди готвене е доста разпространена и на пръв поглед логична традиция, но всъщност носи повече вреда, отколкото полза. Според изследванията, когато мием пилешко месо, разпространяваме различни бактерии (като салмонела или кампилобактер) около кухнята чрез пръски.

Тези бактерии не умират при досега си с вода и могат случайно да попаднат в очите или на повърхности (като кърпи, чисти съдове и дори храна), което увеличава риска от по-нататъшна инфекция/отравяне.

Поради това специалистите препоръчват да се избягва измиването на сурови птици. Продължителнатата термична обработка е достатъчно, за да убие всякакви вредни бактерии.