Повечето продукти, които си купуваме от магазина, имат срок на годност - говорим за хранителни стоки и други за бита, които знаем, че е добре да не използваме след обозначената на опаковка дата. Но има и някои други, които предполагаме, че може да използваме дълго и без значение кога точно сме ги купили. Оказва се, че не е точно така.

Чай

Ако пием чай в пакетчета, вероятно имаме поне няколко кутии вкъщи, които си седят от доста време. И си мислим, че нищо им няма. Но не е точно така. Препоръките са да се консумират в рамките на две години след отваряне на опаковката. Освен че могат да променят вкусовите си качества, вероятно ще станат жертва и на влагата.

Сапун

Да, твърдите блокчета, с които мием ръцете и тялото, също имат препоръчителен срок на годност. При някои той е оказан на опаковката, но ако не е, трябва да ги изразходваме в рамките на три години след датата на производство, защото губят част от свойствата.

Снимка 576084

Спирала

Тъй като я слагаме на очите си, не бива да си правим експерименти. Ползваме я в рамките на три месеца след отваряне - ако преди това не е изсъхнала вече, разбира се.

Батерии

Да, те също имат срок на годност и е добре да го спазваме. В противен случай по батериите може да се наблюдава корозия или изтичане, а по-вероятно е и да не изпълняват функцията си както очакваме.

Снимка 370104

Хидратиращи продукти

Изненадващо или не, и те губят свойствата си, когато стоят дълго време отворени. Затова е добре да спазваме обозначението на опаковката и да ги използваме в рамките на година или две. А когато става дума за продукти за лице, препоръката е да ги подменяме дори на шест месеца, защото с всяко пипане в бурканчето вкарваме бактерии, съветва Reader's Digest.

Паста за зъби

Надали ни се случва да я използваме прекалено дълго, но ако имаме някоя изостанала опаковка е добре да знаем, че се препоръчва употребата й в рамките на две години след датата на производство. Не, че ще се развали, просто губи свойствата си.

Снимка 315926

Слънчеви очила

Сигурно имаме любим чифт, който носим години наред. Но е добре да знаем, че с продължителната употреба покритието на стъклата се надрасква и това води до намаляване на защитата, която осигуряват на очите ни.

Столчета за кола

Това вероятно е от тези продукти, за които не сме се замисляли, че имат срок на годност и дори той е написан на самото столче - най-често между шест и 10 години. Причината е, че заради температурите в купето пластмасата губи своите свойства и столчето става по-несигурно. А ние със сигурност не искаме това, защото в него возим най-ценното си. Затова не е добра идея да ползваме столче втора употреба, особено ако е стояло по-дълго време.

 

Източник: Lifestyle.bg