Масажите на лицето са процедури, които можете да правите с практикуващ или сами. Техниката включва стимулиране на точки на натиск върху лицето, шията и раменете.

Можете да използвате лосиони, масла или почистващи балсами с масажи на лицето, както и ролер за лице или плосък инструмент гуа ша .

Масажът на лицето спомага за поддържането на здрава кожа, като същевременно отпуска лицевите мускули. Има релаксиращ и подмладяващ ефект, като ви помага да изглеждате и да се чувствате по-добре.

Независимо дали искате да използвате масажа на лицето само за релаксация или за лечение на конкретно състояние, има много техники, които да опитате.

Продължете да четете, за да разгледате по-отблизо някои от предимствата на масажа на лицето, как можете да го направите сами и кога е най-добре да посетите професионалист.

Видове масаж на лицето 

Има няколко различни вида и техники за масаж на лицето, които можете да правите сами или с професионалист.

Видовете масаж на лицето включват:

  • лимфен дренаж
  • рефлексология
  • шиацу
  • гуа ша
  • шведски
  • лечебно средство
  • синусите
  • акупресура

Техниките за масаж на лицето включват:

  • вендузи
  • дигитално или месене на кокалчета
  • сгъване
  • потупване
  • вибрации
  • потупване
  • Прищипване на жакета

 

Ползи от масажа на лицето

Прочетете, за да научите какво казват някои от изследванията и анекдотичните доказателства за ползите от масажа на лицето.

1. Против стареене и бръчки

Едно от основните предимства на масажа на лицето е способността му да подобрява цялостния вид на кожата.

Проучване от 2017 изследва ефективността на масажа на лицето, който включва устройство за стимулиращ масаж. Участниците използваха устройство против стареене и крем върху лицето и шията си в продължение на 8 седмици. Ефектите на крема се засилват, когато се използва с масаж на лицето. Бяха наблюдавани подобрения в бръчките, отпуснатата кожа и текстурата.

Изследователите също така разгледаха ефектите от масажа на лицето върху ex vivo кожни експланти или проби. В продължение на 10 дни пробите от кожа се масажират с помощта на устройство против стареене два пъти на ден в продължение на 1 минута. В сравнение с необработените кожни експланти, устройството предизвиква по-високи нива на експресия в дермалните протеини, което има ефект против стареене на кожата.

2. Синусово налягане

Стига да не е инфекциозен случай или по време на остър стадий на синузит, можете да използвате масаж за облекчаване на натиска в синусите, дискомфорта и задръстванията.

Масажът на синусите може също да помогне за насърчаване на дренажа на слуз, облекчаване на главоболието и засилване на кръвообращението. Необходими са по-задълбочени научни изследвания, за да се потвърдят и разширят ефектите от масажа на синусите.

3. Акне

Стимулирането на кожата чрез масаж може да помогне за насърчаване на кръвообращението и намаляване на появата на акне. Специфичните изследвания, които предоставят доказателства за масажа на лицето за подобряване на акнето, са ограничени.

Някои хора се кълнат в правенето на масаж със зехтин за лечение на акне. Резултатите варират, така че ако искате да опитате нещо, изпробвайте го на малка площ, преди да масажирате цялото си лице.

Не бъдете твърде агресивни в подхода си. Избягвайте всякакви резки движения или ексфолианти, особено в чувствителните зони.

4. ТМС

Хората, които имат заболявания на темпоромандибуларната става (TMJ), могат да изпитат дискомфорт в челюстта или лицето. Това може да включва главоболие, болки в ушите или заключване.

Според клиниката в Кливланд масажът на тригерната точка може да помогне за облекчаване на стегнати, възпалени или болезнени мускули на челюстта. Този дискомфорт може да се дължи на дъвчене, стискане на челюстите или скърцане със зъби.

Масажът за облекчаване на симптомите на TMJ може да бъде особено ефективен, когато се комбинира с упражнения за челюстта.

5. Сияйна кожа

Масажът на лицето може да бъде само билетът, ако искате ярка, блестяща кожа. Изследване от 2002 г. установи, че 59 процента от жените, които са имали масаж на лицето, съобщават за усещане за свежест и подмладяване.

Около 54 процента съобщават за еластична кожа, докато 50 процента са имали стягане на кожата. Много анекдотични доказателства сочат, че стимулирането на лицевите мускули може да помогне за стягане на кожата, облекчаване на стегнатите мускули и засилване на кръвообращението.

6. Кожен кръвоток

Използването на ролка за масаж на лице има положителен ефект върху кръвообращението на кожата, което може да помогне за подобряване на външния вид на кожата.

Според малко проучване от 2018 г. хората, които са имали 5-минутна процедура за лице с масажен валяк, са увеличили притока на кръв към зоната поне 10 минути след масажа. След 5 седмици масаж реакцията на кръвния поток към топлината беше значително подобрена.

7. Подмладяване на лицето

Масажите на лицето могат да помогнат за облекчаване на напрежението, като същевременно подобряват релаксацията и здравето на кожата.

Изследване от 2018 г. сочи ефективността на масажа на лицето с устройство Pao за насърчаване на подмладяването на лицето. Показано е, че устройството за упражнения за масаж на лицето увеличава дебелината на лицевите мускули и площта на напречното сечение при жени, които са използвали устройството за 30 секунди, два пъти на ден в продължение на 8 седмици.

8. Заличаване на белези

Ако имате белег на лицето, който е в процес на заздравяване, масажът може да бъде много полезен. Масажирането на тъканта на белега и околните области може да помогне за увеличаване на притока на кръв, разхлабване на близките тъкани и изглаждане на неравностите.

Масажът на лицето може също да помогне за облекчаване на симптоми като болка, сърбеж и чувствителност. Изследователи през 2014 г. установиха, че масажната терапия е ефективна за намаляване на болката и сърбежа по кожата, като същевременно подобрява появата на изпъкнали белези от изгаряния.