Косопадът е проблем, който засяга предимно мъжете, но жените също не са защитени от него. Със сигурност голямата топка косми след почистването на гребена е повод за отчаяние. Но в случая е важно да се изяснят причините за косопада. Те са различни за всеки човек. Отрицателните фактори, които влияят върху загубата на коса, включват небалансирана диета, стрес, хормонални промени и генетична предразположеност. Ако търсите средство за борба с този проблем, eто няколко ефективни домашни рецепти.

1. Цвекло

Освен че цвеклото е полезно за здравето ни, то оказва благоприятен ефект върху състоянието на косата, приложено локално. Нарежете цвеклото наполовина и масажирайте скалпа с отрязаните половинки от него. Повторете процедурата три пъти седмично.

2. Зелен чай

Зеленият чай ускорява метаболизма и е чудесно средство за освежаване в горещ ден. Освен това е отличен източник на антиоксиданти.  След измиване с шампоан изплакнете косата с отвара от зелен чай. Повторете процедурата два пъти седмично.

3. Бадемово масло

Вероятно не за първи път чувате за ползите от това прекрасно масло. Бадемите изобилстват от протеини и хранителни вещества, които придават блясък на кожата и косата. Нанесете няколко капки бадемово масло върху скалпа и масажирайте. Не е необходимо да отмивате след това.

4. Масло от розмарин

Маслото от розмарин е отлично средство за лечение на косопад. Може да се използва за масаж на скалпа или просто да добавите няколко капки от него към обичайния ви шампоан. Розмаринът помага за подобряване на кръвообращението, като по този начин укрепва космените фоликули.

5. Коприва

Тази билка е изключително ефективна при косопад. В магазините за натурални и билкови продукти можете да откриете лосион от листа от коприва. Нанасяйте го всеки ден преди лягане.

6. Сок от лук

Лукът се използва за лечение на различни кожни заболявания, така че ако те са причината за загубата на коса, този лек е идеален за вас.  Втрийте в скалпа си сок от лук. Може просто да приложите същия метод, както при рецептата с цвеклото. Лукът е богат на сяра - минерал, който подобрява кръвообращението и укрепва космените фоликули. 

7. Алое вера

Всички знаем за ползите от алоето за кожата. Но ако причината за косопада е дерматологичен проблем, тогава няма по-добър лек от пулпата от алое, която се нанася директно върху корените на косата. Изплакнете маската с топла вода и повторете процедурата няколко дни подред. За постигане на ефект е важно редовно да прилагате този лечебен метод. 8. Зехтин Друго средство, което е чудесно за поддържане на косата ви здрава, е зехтинът. Рецептата е проста: нанесете няколко капки масло върху скалпа и масажирайте, пише actualno.bg