Основният път на предаване на вируса SARS-Cov-2 е чрез кашлица и кихане. Вирусът обаче може да оцелее известно време и на различни места. Изследване, публикувано в Journal of Virology, показва колко дълго вирусът може да остане на различни повърхности и колко заразен може да бъде.

След това учените тестваха най-често срещаните повърхности, с които хората влизат в контакт, както и тези на обществени места. Те откриха кои области могат да бъдат опасни, т.е. кои могат да бъдат заразени с коронавирус, чрез докосване.

1. Пари

Изследванията показват, че вирусът се задържа най-дълго на повърхността на парите, оцелявайки до 28 дни при температура от 20 градуса по Целзий или до 21 дни при температура от 30 градуса по Целзий.

2. Прозорци в градския транспорт

Самият градски транспорт е рисковано място, където лесно можете да се заразите. Изследванията показват, че прозорците в обществения транспорт се почистват и дезинфекцират много по-малко от другите зони на обществени места. Изследването показа, че стъклото може да стабилизира вируса при различни температури, което го прави опасна повърхност.

3. Мобилни телефони

Използваме ги постоянно и повечето от тях рядко ги почистват. Освен това не всеки си мие ръцете, след като използва мобилния телефон, а измиването на ръцете е една от основните превенции.

4. Банкомати

Банкоматите са нещо подобно на обществения транспорт и телефоните. Това са повърхности, които често се пипат и рядко се почистват. Други подобни устройства, като базирани на карти разплащателни машини, потенциално могат да предадат вируса.

Банкоматите имат стоманени и метални части, което е доказано, че играе основна роля в разпространението на вируса. Стоманата също има тенденция към нагряване, което позволява на вируса да се стабилизира.

5. Чакалните в болницата

Въпреки че си мислите, че болниците са безопасни, в тях също се лекуват пациенти, заразени с вируса, което е риск.

Температурите в чакалните са по-ниски и това проучване установи, че вирусът е оцелял при по-ниски температури върху стъкло, винил, хартия и стомана. Всички тези области преобладават в болниците.

6. Тъкани в дома

Можете дори да се заразите с вируса в собствения си дом. Няколко домакински тъкани могат да бъдат огнища на коронавирус, като дрехи, спално бельо и памучни изделия.

За щастие, изследването показа, че вирусът остава върху памука за най-кратко време.

7. Кухня

Повечето кухни и уреди в кухнята са изработени от неръждаема стомана и е факт, че кухните са малко по-топли, което води до стабилизиране на деформацията на стоманата.

Средно кухните се почистват веднъж седмично, а не ежедневно, според проучване, публикувано в Virology Journal. Поради това се препоръчва почистването на повърхностите, които се докосват по-често.