Викторианската епоха е била наистина интересна, но жените са били доста ограничени. За да не се посрамят пред обществото, те са се съобразявали с прекалено много правила, които днес вие ще намерите за странни и дори смешни. Всъщност забраните, които са имали те тогава, сега са част от ежедневието на всяка една жена. Вижте какво са правили дамите от този период.

1. Къпали са се със студена вода

Хората са смятали, че горещата вана може да доведе до лудост или нечисти мисли. Дамите, които са живели по това време не са имали невероятната възможност да се изкъпят с топла вода. Те са се миели със студена и са търкали телата с гъби напоени с оцет, пише Iwoman.bg.

2. Не са говорели за бельото си

По онова време разговорите на тази тема са били буквално недопустими. Те са мислели, че споменаването на дамското бельо в разговор може да предизвика нездрав интерес към интимните женски части у събеседника им.

3. Физическата активност била забранена за дамите от знатен произход

Смятало се е, че тялото на жената трябва да бъде пазено за една единствена цел, а именно раждането на деца. Физическата активност е била смятана за нездравословна и жените от знатен произход не се движели достатъчно и не спортували.

4. Жените, които карали колело са били осъждани

Карането на колело е било смятано за нещо наистина много мръснишко. Жените трябвало да бъдат облечени удобно, тоест с нещо като панталон. Обличането на дрехи, наподобяващи мъжко облекло, се смятали за скандални и обществото не одобрявали подобни своеволия. Също така докторите смятали, че карането на колело възбужда жените, а те трябвало да бъдат с чисти и невинни помисли.

5. Не задавали въпроси

Според тогавашните разбирания, задаването на въпрос по време на разговор било нещо недопустимо. Това можело да обиди събеседника им. Вместо да попитат "Как сте?", те трябвало да кажат "Надявам се, че сте добре". Всичко, което изричали жените, трябвало да звучи като изказване, а не като въпрос.

6. Било е срамно да молиш мъж да носи чантите ти

За да накарат един мъж да не досажда, е било достатъчно да го помолят да им помогне с пазарските торби. Всъщност, дори се е смятало за срамно носенето на прекалено много багаж. Дамите трябвало да се разхождат с малък букет и една малка кутийка в ръцете си.

7. Гримът бил предназначен само за актрисите и проститутките

Гримът е бил смятан за нещо изключително грозно и дори вулгарно. Дамите си слагали само малко пудра. Жените,които носели грим, били постоянно осъждани, а именно актрисите и проститутките.