Отново е почти онова време на годината, когато нощите стават по-дълги, температурата пада и във въздуха се носи миризмата на тиква. Есента не само (да се надяваме) ще донесе облекчение от летните екстремни горещини, но и ще ни почерпи със зашеметяващи есенни цветове.

Така че защо не сложим любимия си пуловер и не предприемем романтично европейско пътуване, за да видим някои от най-шарените и красиви листа, които есента може да предложи. От Euronews подбират седем топ есенни дестинации в Европа, от които наистина ще останем очаровани. 

Езерото Блед, Словения

Предлагайки някои от най-зрелищните гледки в Словения, езерото Блед е дом на единствения естествен остров в страната. Разходката около езерото отнема приблизително час и половина- достатъчно време, за да се насладим на великолепните есенни гледки наоколо. 

Докато водата е твърде студена за плуване през есенните месеци, все още можем да наемем лодка и да гребем до остров Блед. Само не бива да забравяме да заредим телефона си - снимките тук са просто задължителни за нашия Instagram.

Езерната област, Англия

При посещение на Езерната област ще се убедим защо районът е вдъхновил толкова много романтични поети - от Самюел Тейлър Колридж до Уилям Уърдсуърт. Тази защитена част от Северна Англия е обект на световното наследство на ЮНЕСКО от 2017 г.

Препоръчително е да се отправим към Батърмиър рано сутринта, за да се насладим на огледалното езеро, отразяващо есенните листа, а следобед да се разходим край Конистън Уотър.

Пъртшир, Шотландия

Никъде есента не е така приказна, както в Шотландия, а графство Пъртшър има някои невероятни гледки. С един "крак" в планините и друг в низините, Пъртшър е дом на буковия жив плет Мейклър, който се гордее с рекорда на Гинес като най-високия жив плет в света.

Ако зашеметяващите природни гледки не са ни достатъчни, може да си резервираме билети за Омагьосаната гора в Питлочри. От края на септември до октомври светлинният и звуков спектакъл внася допълнителна магия в есенната гора на Пъртшир.

Замъкът Нойшванщайн, Бавария, Германия

Ако потърсим в Google "приказни замъци в реалния живот", със сигурност ще попаднем на Нойшванщайн. Направо като филм на Disney, замъкът с кули е заобиколен от скалисти хълмове, покрити с дървета, които добавят още по-драматична и приказна атмосфера.

Разположен в Баварските Алпи, дворецът е построен за крал Лудвиг II в края на XIX век и може да бъде посетен само с обиколка с екскурзовод.

Ако сме с кола и обичаме да шофираме, можем да направим и петчасово пътуване до славната Шварцвалд в Германия, която е пълна с дъбове, брястове и букови дървета в ярък контраст с вечнозелените борове.

Трансилвания, Румъния

Трансилвания все още може да се свързва с вампири и готическа архитектура, но също така е едно от най-добрите места в Европа, където да видим зашеметяващи есенни цветове. Гората Мочиар е най-старата гора в Румъния и обхваща 5666 дка от Трансилвания. Идеална е за разходки в свеж есенен ден.

Друг начин да се насладим на есенния пейзаж е чрез многото високопланински пътища на Румъния. 90-километровият път Transfagarasan свързва Трансилвания с Влахия и достига надморска височина от 2042 метра, което го прави вторият по височина път в Румъния.

Долината на Лоара, Франция

Световноизвестна с виното си, долината на Лоара блести през есента. Можем да наблюдаваме как лозята се оцветяват в наситено червено и лилаво в някои от местните замъци, докато отпиваме глътка отлично вино.

Замъкът Chaumont-sur-Loire е особено любим през есента, тъй като украсява територията си с различни по размер и вид тикви, добавяйки есенно настроение към прекрасната атмосфера.

Лапландия, Финландия

Въпреки че традиционно се свързва със зимата, отколкото с есента, Лапландия наистина оживява през есента. Не само, че Северното сияние всъщност е най-силно по това време на годината, но в Рованиеми - столицата на Лапландия, е пълно с красиви дървета.

Въпреки че може да не вали сняг, температурата пада до мразовитите -2°C, така че е добре да не забравяме да си вземем топли дрехи.

 

 

Източник: lifestyle.bg