Ако някога сте били в Рим, знаете, че градът функционира в някакъв организиран хаос, със свой набор от неизречени правила и обичаи.

Можете да се загубите по някоя странична улица и да откриете възвишен малък параклис, покрит с ренесансови фрески, или също толкова лесно да се озовете сред тълпата, търсеща забележителностите.

Но ако отивате към Рим тепърва, правете като римляните и не допускайте следващите седем грешки.

Пропуснете Ватиканските музеи

Ако държите на тях, идете много рано сутрин, преди да са дошли тълпите. Посетете вместо това Капитолийските музеи и Галерия Боргезе. В първите ще видите мраморни скулптури от античността, статуи на Бернини, картини на Караваджо и ще се насладите на спираща дъха гледка към Римския форум.

Последният е музей, който трябва да посетите, за да видите шедьоври на Канова, Рафаел, Белини и Тициан. След това отидете на разходка в градините на Вила Богезе, където можете да вземете под наем лодка по езерото.

Не поръчвайте капучино след закуска (или лате - лате означава само мляко!).

Италианците са известни с това, че правят най-доброто кафе в света и си имат неизречени правила за това как и кога да поръчате.

Закуската в Италия обикновено означава капучино и сладкиши, които се консумират в бар, а това е единственото време, в което се пие капучино. След това поръчайте еспресо или кафе-макиато (късо еспресо с пяна от мляко).

Не ходете в заведенията на Пантеона и Пиаца Навона

Насочете се към Трастевере или Тастечио, където ще намерите автентични (и по-евтини!) римски тратории. За истинска cucina romana в Трастевере се отправете към ресторант Da Enzo al 29 и опитайте пържен артишок, карбонара и coda alla vaccinara.

И не пропускайте Supplì -  пържена оризова топка, пълнена с моцарела.

Не се придържайте само към познати вина, като Pinot Grigio

Опитайте белите вина от Кампаня, като Greco di Tufo, Fiano di Avellino и Falanghina. Тоскански червени, като Chianti и Brunello di Montalcino, са най-известните, но Сицилия произвежда някои отлични червени, като Nero d'Avola и Nerello Mascalese.

Не резервирайте хотел твърде далеч от метрото

Историческият център на Рим е сравнително компактен, но градът като цяло е огромен и не е желателно да разчитате на таксита, защото ще ви струват куп пари.

Centro storico има опции, вариращи от луксозния Rocco Forte Hotel de Russie и Palazzo Dama до еклектичния G Rough. За бизнес пътувания отседнете в наскоро ремонтирания хотел Le Méridien Visconti в Прати.

За да избегнете тълпите, проверете в хотел Eden, закътан зад Via Veneto. Generator Hostel, близо до гара Термини, е добър бюджетен избор, пише Profit.bg

Пропуснете базиликата "Свети Петър"

Разбира се, можете да почакате на дълга опашка, за да изпитате страхопочитание пред олтара на Микеланджело в Пиета и Бернини, но в Рим има над 900 църкви, пълни със забележителности, като картини на Караваджо, средновековни стенописи, сложни мозайки и подземни крипти.

За да се насладите по-добре на средновековната архитектура, направете обиколка Cosmatesque tour с Personalized Italy - туроператор, който ще ви покаже тайни на Средновековието.

Не мислете, че Рим е само древна история

Красотата на Рим е, че ще откриете, че античността и модерността стоят една до друга. Разгледайте съвременните музеи, като MAXXI (проектирани от Zaha Hadid) и MACRO, както и галериите на Монти.

Или излезте от утъпкания път и направете обиколка на улицата в бившите квартали на работническата класа на Остиен и Пиненето. Scooteroma  предлага стрийт арт тур с Vespa с местни водачи.