Лято е. Всеки иска да излежда добре. Правите всичко по силите си... изчели сте основните съвети на фитнес гурута, потите се всяка сутрин с 30 минутен крос. Но няма резултати. Защо? Защо най-добрите ви усилия пораждат чувство на неудовлетвореност, застой и незадоволителни резултати?

Е, изглежда има поредица причини, поради които може да не достигате желаните цели за загуба на мазнини, пише tialoto.bg. Въпреки, че следите вашето тегло, тренировки и водите здравословен начин на живот има някои ключови фактори, които могат да се объркат.

Мислите, че калориите нямат значение

Просто казано, не можете да надбягате първия закон на термодинамиката, защото си мислите че не важи за вас. Повечето хора се сблъскват с този проблем, когато започнат да спазват диета (палео, Аткинс, саут бийч), която не взема под внимание количеството калории и внушава грешната мисъл, че могат да ядат колкото желаят.

Като изключим едно определено заболяване, Вие не губите маса защото ядете прекалено много калории. Не губите маса заради намалена функция на щитовидната жлеза, бавен метаболизъм или каквото и да е друго медицинско заболяване, което често бива асоциирано с невъзможността за загуба на тегло.

Извод: Докато не придобиете точна представа за необходимата дневна доза калории и вашия метаболизъм, не можете автоматично да считате, че калориите не са проблем. Само защото една храна е „подходяща за диета палео”, не значи че можете да я консумирате колкото искате.

Начинът ви на живот не отговаря на поставените ви цели

В нашето общество е почти невъзможно да се води спокоен начин на живот. Когато стресът влезе в ежедневието, нивото на определени хормони се увеличава както остро, така и хронично. Острото увеличение е нормално в първоначалния стадии на стрес, когато протича процес на приспособяване. 

Но когато нивата останат над нормалните за значителен период от време, могат да се появят проблеми както със здравето така и загубата на маса.Стресът е строго индивидуален и всеки го възприема по различен начин. С други думи, някои ситуации са по-стресиращи за едни, отколкото за други и количеството стрес зависи до голяма степен на психологическия подход към ситуацията.

Например, ежедневното ви пътуване до работа може да е изключително стресиращ момент ако постоянно нямате време, бързате сутрин, закъснявате и се криете от шефа от момента, в който влезете в офиса.

Извод: Другите 23 часа извън фитнеса имат по-голямо отражение върху живота ви, отколкото 60-те минути прекарани под лостовете.

Не спите достатъчно

Сънят е един от най-пренебрегваните и в същото време най-важни компоненти, когато става въпрос за трупане на мускулна маса, топене на мазнини и всички адаптивни възстановителни процеси, през които преминава тялото. Трудно е да се определи точно колко сън е необходим всяка вечер, но накратко ако имате нужда от аларма, за да станете, това значи че не спите достатъчно. Знаем, че една пропусната вечер без сън може да промени редица метаболитни процеси включително чувствителността към инсулин. 

Не само това, липсата на сън значително увеличава шанса от контузии на работното място и/или във фитнеса.В едно скорошно проучване проведено с хора на различни диети и ограничено време за сън, топенето  на мазнини е намаляло с 55% и загубата на мускулна маса се е увеличила с 60%. Ако вашата цел е загуба на тегло, запазвайки най-високи нива на мускулна маса, то сънят трябва да е с най-висок приоритет.

Извод: При съня по важно е качеството, вместо количеството. Трябва да гарантирате минимални нива на стрес и да поддържате адекватни нива на критичните хранителни вещества, които спомагат дълбокия сън (магнезий, HTP, триптофан и др.).

Ако сте фокусирани твърде много върху кантара

Ако единствената ви цел е цифрата, която виждате всяка сутрин на кантара, ще имате големи трудности при точното определяне на прогреса ви. Трябва да запомните, че тренировките могат да значително да повлияят на телесния състав без да променят абсолютното тегло.Освен това въглехидратите, солта и водата могат драстично да повлияят на телесната маса всеки ден. Всеки грам гликоген може да съхрани около 3 грама вода. Какво ще се случи ако приемете по голямо количество въглехидрати от нормалното?Най-вероятно ще се събудите малко по-тежък от завишеното количество гликоген, но промяна в мастната тъкан няма да има.

Извод: Ако гледате показанието на кантара без да вземате под внимание телесната си композиция и ниво на енергия, то най-вероятно имате тясна перспектива за здравословните си цели.

Вашата памет ви предава

Повечето хора не могат да следят точно своя прием на храна. Обикновено те подценяват количеството калории, които приемат, защото не вземат под внимание леки закуски, подправки, напитки или прости „вкусови тестове” през деня.Не само това, но повечето хора имат изключително слаба преценка за големината на порцията, имайки предвид прекомерните количества храна сервирани с повечето ресторанти.

Извод: Когато става дума за сваляне на тегло, всяка калория има значение, включително и тези, които не можете или не искате да запомните.

Използвате тренировките като оправдание, за да ядете повече

Честно казано, тренировките не изгарят много калории. Например едно проучване е стигнало до извода, че при мъртва тяга (4 сета по 8 повторения) с 175 кг се изгарят около 100 калории. 175 кг не са лека тежест за повечето хора и не всеки може да направи 4 сета по 8 повторения. И тогава 100 калории са просто няколко хапки сладолед или една поничка.

Често се случва хората да мислят, че тренировките им дават по-голяма свобода да ядат по-големи количества „лоша” храна (такава с високо съдържание на калории, ниски фибри и лишени от микро-нутриенти), или че тренировките дават възможност и компенсират яденето на повече храна. 

Сигурен съм, че сте чували изрази от сорта: „Заслужавам (вид/количество храна), защото днес тренирах” или "Цяла седмица спазвах диетата, днес заслужавам да ям каквото искам”.В центъра и на двата израза стои идеята, че тренировките някак си позволяват консумацията на повече храни, заради определени метаболитни адаптации.

Има зрънце истина в това, че по-голяма мускулна маса се равнява на по-висок метаболизъм. Поради което ще имате нужда от повече калории, за да поддържате телесната маса в сравнение с човек, който води заседнал начин на живот.

Извод: Всички калории са от значение и не можете да компенсирате лоша диета с упражнения.

Трудете се повече и яжте по-малко? Не винаги...

Винаги трябва да се започва от началото – калориите. Ако нямате абсолютно никаква идея защо не сваляте теглото си, започнете тук. Не усложнявайте процеса ако не се налага.

Ако не успявате да свалите телесната си маса, а вече сте овладели храненето, то тогава трябва да погледнете другите външни фактори в ежедневието. Успокойте се, спете добре и не попадайте в психологически капани, които могат да попречат на прогреса ви.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg