В забързаното ни ежедневие се оказва, че качествения сън не е приоритет. Всеки от нас би искал да увеличи денонощието с още няколко часа, за да може да се наспи добре. Има обаче няколко техники, които могат да ви осигурят ефективна почивка и в най-натоварените дни. Не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, ако решите да променяте графика си на сън, особено ако работата ви изисква повишено внимание.

Като древните

Формула: 4 часа (първа фаза) + 2 часа (втора фаза) = 6 часа

Нашите предци спели на две фази, отделени от период на бодърстване. Този период бил специално време, използвано за духовни практики, размишление и четене. Ако искате да започнете да спите на няколко фази, но не знаете откъде да започнете, опитайте този метод. За повечето хора това е най-комфортната опция.

Димаксион

Формула: четири 30-минутни подремвания на 6 часа = 2 часа

Бъкминстър Фулър съставя най-ефективната техника за сън, състояща се от дрямка четири пъти на ден по половин час. Той твърдял, че тя го кара да се чувства по-енергичен от всякога. След 2 години (!) на този график известният изобретател бил прегледан от лекар, който установил, че е в перфектно здраве. Това е най-екстремният график на сън, който може да се сравни единствено със следващия.

„Свръхчовек“ – 2 часа

Формула: шест 20-минутни подремвания на всеки 4 часа = 2 часа

Смята се, че това е ефективна и дори удобна техника на сън. Но има един недостатък: не можете да нарушите графика и да прескочите дори една дрямка. В противен случай ще се чувствате уморени и сънливи. Твърди се, че този метод е творческата тайна на Леонардо да Винчи и Салвадор Дали. Дали поставял метален поднос до леглото си и държал лъжица в ръката. Когато лъжицата паднела, той се събуждал. Според прочутия художник сюрреалист това междинно състояние между съня и бодърстването му давало нови идеи.

Сиеста – 6,5 часа

Формула: 5 часа нощем + 1,5 часа през деня = 6,5 часа

 

Източник: Obekti.bg