6 причини да посетите терапевт

01.10.2022 23:46 1011 0
6 причини да посетите терапевт

 

Хората отиват на терапия по различни причини, като големи преходи в живота или безполезни мисли. Но това варира от човек на човек.

Чрез терапия консултантът по психично здраве може да ви помогне да се справите с трудни чувства или стресори, които могат да повлияят на ежедневния ви живот. Подходът е много съвместен и зависи от вашата връзка и вашия терапевт.

Когато избирате терапевт, който е подходящ за вас, помислете какви са вашите нарушители на сделката, качества, които са важни, и всички други характеристики, които цените.

Едно нещо, което трябва да имате предвид, когато търсите помощ от терапевт, е, че това може да отнеме няколко месеца и помощ от различни терапевти по пътя. Никога не трябва да се чувствате задължени да се придържате към един терапевт, когато смятате, че той не е подходящ или е време да продължите напред с някой друг.

Всичко, което има значение, е да започнете психотерапията , когато сте готови и да се доверите на интуицията си. Как ще подходите към вашето лечение е ваш избор. Нека да разгледаме някои възможни причини за търсене на терапия.

Диагностицирани сте с психично заболяване

Ако сте диагностицирани с психично заболяване, вашият специалист по психично здраве може да препоръча терапия във връзка с лекарства за вашия план за лечение.

Лекарството може да намали симптомите, които може да изпитвате, докато терапията помага да се справите с безполезни или нежелани мисли, които могат да ви повлияят. Терапевтът може да ви помогне да идентифицирате такива мисли и да предложи начини да ги навигирате, така че да не ви пречат.

Не е необходима диагноза за започване на терапия. Терапевтът може да ви подкрепи по време на преходите в живота и да предложи решения, които да ви помогнат да се възстановите.

 
Преживявате важно житейско събитие

Понякога животът ни поднася големи житейски събития, които могат да повлияят на психичното ни здраве. Такива житейски събития включват:

  • смърт на любим човек
  • загуба на работа
  • преминава през развод
  • преживяване на травматично житейско събитие

Скръбта е силна емоция, която може да ви е трудно да преодолеете сами. Помислете за разговор с терапевт, за да идентифицирате и да преодолеете скръбта и чувството си на загуба.

 
Чувствате, че имате нужда от малко помощ

Животът понякога може да бъде предизвикателство, но не е нужно да тръгнете на това пътуване сами . Терапията може да ви помогне да откриете нови начини за подход към предизвикателни ситуации, които ще поддържат вашето благополучие.

Но повече от това, можете да отидете на терапия, за да разберете себе си по-добре или да подобрите способността си да процъфтявате. Помислете за разговор със специалист по психично здраве, ако имате нужда от допълнителна подкрепа, която да ви помогне да управлявате определени чувства и безполезни мисли.

 
Кога да получите помощ

Понякога можем да се изправим пред различните проблеми на живота сами или с помощта на нашите близки, но това може да не винаги е ефективно.

Ако смятате, че определени проблеми в живота ви не се подобряват въпреки всичките ви усилия, това може да е знак, че бихте могли да използвате помощ от терапия. Терапевт може да ви помогне да анализирате проблема и да предложи нов подход, за който може да не сте се сетили преди.

Не можете да се концентрирате

Ако ви е трудно да се концентрирате върху ежедневните дейности или работни задачи, можете да се възползвате от терапевт.

Специалист по психично здраве може да оцени това в терапията и да предложи план за лечение, който отговаря на вашите нужди. Те могат да ви зададат различни въпроси, които могат да им помогнат да изключат възможността за недиагностицирани психични състояния, като разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) или депресия .

Обмислете обсъждането на всички симптоми, които може да имате, със специалист по психично здраве, за да ви помогне да възприемете здравословни навици, за да подобрите фокуса си.

Вашите действия влияят на хората около вас

Понякога нашите действия или избор на начин на живот може да изглеждат добри за нас, но след това забелязваме, че те влияят негативно на другите хора в живота ни. Терапията може да ви помогне да развиете здравословна връзка със себе си и вашите близки.

Ако забележите, че близките ви са засегнати, помислете дали да ги изслушате как се чувстват през това време и честно обсъдете как това може да ви се отрази. Оставете място за провеждане на тези разговори, когато ви е удобно и сте отворени за ангажиране в здравословна комуникация.

Помислете за разговор със семеен терапевт, който може да ви помогне да се справите с тези трудни разговори с професионална подкрепа.

 
Какви са ползите от терапията?

Започването на терапия може да ви помогне да се справите с предизвикателствата на живота по по-здравословен и по-продуктивен начин. Други предимства на терапията включват:

  • Ще почувствате облекчаване на симптомите от вашата тревожност, безпокойство или депресия.
  • Консултантът може да ви помогне по време на криза, като същевременно предлага други услуги, свързани с вашите проблеми.
  • Можете да говорите с някой, който ви разбира и утвърждава чувствата ви.
Следващи стъпки

Може да ви отнеме време да намерите терапевт, който най-добре отговаря на вашите цели, но ползите от терапията могат да ви помогнат да се справите с безполезните мисли или чувства, които може да изпитате. Специалист по психично здраве или вашият първичен лекар може да ви помогне да получите помощта, която желаете.

Много терапевти по психично здраве предлагат онлайн сесии, когато не е възможно да ги видите лично. Помислете за онлайн терапия , ако това е по-подходящо за вас. Ако вие или някой, когото познавате, обмисля самоубийство или самонараняване, моля, потърсете подкрепа . Помощта е винаги на разположение.

Акценти

Изпрати новина