Най-накрая сте успели да си легнете по-рано от обикновено. Наспали сте се, събудили сте се даже без алармата и пак имате усещането, че през вас е минал влак още отрано сутринта. Как е възможно това? Какво още трябва да направите, за да се почувствате най-после свежи и енергични?

Може би грешите някъде в ежедневието си. Допускате грешки, които косвено се намесват в енергийните ни нива и ни карат да се чувстваме смазани от умора без явна причина.

Кои са факторите, които ви карат да се чувствате уморени от сутринта?

Разхвърляно бюро

Разхвърляното бюро създава психологическо напрежение и умора, за които не подозираме. Можем да се убеждаваме, че в хаоса намираме всичко по-добре и работим по-креативно, но мозъкът ви не мисли така. Разхвърляната обстановка пред очите ви, в която тънете цял ден в комбинация със заседналия начин на живот изпива енергийните нива и ви кара да изпитвате затруднения в качествената почивка, пише Az-jenata.bg.

Дълго време не хапвате нищо

Храненето на постоянни къси интервали поддържа нивата на енергията стабилни, което ви прави бодри през целия ден. Резките спадове в нивата на кръвната захар предизвикват и резки изблици на глад, което се отразява зле на запасите на енергия.

Опитайте да хапвате по малко през 2-3 часа. Това ще ви накара да се чувствате сити, пълни с повече енергия, а и ще помогне на талията ви.

Не правите сутрешни упражнения

Колкото и да ви се спи, колкото и да си повтаряте, че нямате време е важно да отделяте минути за сутрешни упражнения. Това ще ви ободри и ще ви помогне да получите енергиен тласък още от сутринта. Упражненията сутрин допринасят за ускоряване на метаболизма, от което се освобождава енергия.

Не приемате достатъчно желязо

Желязодефицитната анемия и дори малкият недостиг на желязо оказва влияние върху способността за концентрация, енергичност и бодрост през деня. Възможно е дори да имате проблеми с паметта, ако не сте консумирали храна, богата на желязо. Сред най-добрите продукти, богати на желязо са яйцата, рибата, бобовите, листните зеленчуци, ядките, месото.

Спите твърде много

Организмът се нуждае от точно определени граници на съня. Той не трябва да е по-малко от 7-8 часа, но и не трябва да ги надхвърля особено. Това води до сънливост, замаяност през целия ден. Повече сън не означава повече енергия, а тъкмо обратното.