Всяка жена, която се боядисва знае колко великолепен е ефектът в началото скоро след боядисването или опресняването на цвета. Не след дълго обаче наситеността и блясъкът на цвета започват да избледняват. Това е напълно нормално. Боите за коси са създадени да издържат между 3 и 5 седмици. Но въпреки това понякога избледняването на цвета идва по-бързо. Защо се случва това? Има ли нещо, което можем да направим, за да забавим този процес?

Да, можем да избягваме някои грешки, които правим несъзнателно и които карат боядисаната коса да губи блясъка и наситеността на цвета.

Кои са те?

Вода

Водата е враг номер едно на прясната боя. Въпреки че няма как да не миете косата си, трябва да знаете, че колкото по-често го правите, толкова по-бързо цветът избледнява. Това се усеща най-вече при кестенявите и червените коси, но важи и за русите тонове. Водата може да съдържа и тежки метали, които допълнително карат боята да избледнява и да пада по-бързо, пише Блиц.

Шампоан

Шампоанът върви ръка за ръка с водата. Химикалите в него оказват допълнително вредно влияние върху цвета на боята заедно с водата. Честото миене на косата с шампоан поврежда нюанса. Дължи се най-вече на наличието на сулфити в шампоана. Намалете честотата на употреба на шампоана, доколкото е възможно.

Топлина

Всеки нагряващ инструмент за вашата коса предизвиква разтваряне на кутикулата на косъма. Това уврежда цвета и го кара да избледнява. Най-силно този негативен ефект се наблюдава при тъмните, наситени цветове.

Слънце

Ултравиолетовите лъчи също нараняват цвета и го карат да бледнее. Най-явно си личи след почивка на море или в планината, където стоенето на слънце е по-продължително. Слънчевите лъчи са вредни не само за кожата, но и за косата. Те могат да навредят на цвета, както на боядисания, така и на естествения. Постарайте се да нанасяте предпазващ продукт с UV-филтър, когато излизате навън, особено през лятото.

Хлор

Русите коси са най-уязвими от хлора, но това не означава, че и тъмните нюанси не се влияят от този елемент. Ако веднага след изрусяване косата се измие с хлорирана вода, има риск тя да позеленее. Най-добре е да измивате косата с преварена или престояла вода, когато се налага измиване скоро след боядисването.