Няма защо да се лъжем, че по време на бременността всичко ще си е постарому. Напротив, променя се абсолютно всичко и в това няма нищо лошо. В това число и кожата.

Ето кои са 5-те неща, които се случват най-често през заветните 9 месеца:

1. Кожата ви се озарява

Да започнем с добрите новини. Бременността увеличава притока на кръв с около 50%, а в допълнение тялото произвежда повече хормони, които предизвикват рязко увеличаване на производството на себум. Всичко това до т.нар. "бременно сияние".

2. Може да се появят пигментни петна

Недостатъкът на този скок на хормоните е в производството на по-големи количества меланин, което се проявява като пигментни петна по бузите, носа и челото. За да предотвратите влошаването на мелазма, бъдете изрядни в използването на слънцезащита и запазете спокойствие, защото след раждането всичко ще отшуми, пише Iwoman.bg.

3. Не е изключен силен сърбеж

Сърбежът е характерен за по-късните месеци на бременността и по-точно последния триместър. В много редки случаи, ако сърбежът е непоносим, причината може да е в състоянието на черния дроб, наречено холестаза на бременността. И все пак, в общия случай силната хидратация облекчава състоянието.

4. Образува се линия на корема

Една сутрин просто се събуждаш и забелязваш странна линия, минаваща от пъпа до пубисната кост. Тя се нарича "linea nigra" и обикновено се появява през втория триместър. "Придобивката" започва да избледнява няколко месеца след раждането, но за да ускорите процеса, можете да използвате крем с витамин С.

5. Може да получите разширени вени

Помните ли за повишения кръвен поток, който споменахме по-рано? Това може да окаже въздействие върху вените на крайниците. Най-добрата превенция са редовните упражнения и дългото ходене.