Ако сте свикнали да се определяте като „сова“, тоест от типа хора, които са по-жизнени, енергични и работоспособни от следобедните часове на деня до късно през нощта, може и да грешите. Вероятността липсата на продуктивност и енергия в ранните сутрешни часове да се крие в някои ваши лоши навици е много по-голяма.

Кои са навиците, които неусетно ни пречат да бъдем дейни и работоспособни рано сутрин?

Натискате „дрямка“ на бутона на алармата

Навик, който повечето хора имат, е да прекъснат алармата си сутрин, за да си дремнат още 5 минути. Ето тези 5 минути са решаващи за нивата на енергия след това. Когато мозъкът е в полубудно състояние и вие му позволите отново да се унесе, можете да заспите дълбоко доста бързо. Скорошното последващо включване на алармата внезапно прекъсва повторния дълбок сън и това пречи на редица процеси в тялото, включително бодростта и продуктивността. Не нарушавайте цикъла на съня. Станете с първата аларма, пише Az-jenata.bg.

Взимате горещ душ

Вероятно влизате в банята да се освежите с горещ душ и да се събудите, но всъщност това предразполага тялото към обратното – отпуска го и му подсказва, че отново идва време за сън. По този начин блокирате механизмите на събуждане и активиране на режима на бодърстване и продуктивност. Ето защо се чувствате сънливи на работа, не можете да се концентрирате до следобед, не успявате да свършите задачите си навреме.

Държите температурата в спалнята хладна

Без значение дали сте любител на ниските температури или пестите от сметките за отопление, трябва да знаете, че хладните градуси в спалнята карат мускулите ви да използват енергия, за да стоплят тялото ви и да осигурят достатъчно добро кръвообращение. Затова на сутринта се чувствате изморени, отпаднали и сънливи, защото организмът ви е употребил ресурс, който е щял да ви е от полза след като станете. Поддържайте по-топли градуси в спалнята, но не по-високи от 25 градуса.

Вечеряли сте или сте хапнали нещо късно вечерта

Този навик е много вреден както за съня, така и за метаболизма, храносмилането, стройната фигура наред с редица процеси в тялото. Препоръчително е да се въздържате от хранене в късните часове на деня, защото този вреден навик отнема от енергията ви, необходима за сутринта. За да се обработи напълно едно ястие, особено по-калоричните и богати на въглехидрати, протеини и мазнини, са необходими до 12 часа. Това означава, че организмът ви ще отдели време и ресурс да метаболизира хранителните вещества през нощта. Заедно с тези процеси ще се изразходва и голяма част от енергията, която ви е нужна на сутринта, за да стартирате деня си продуктивно.

Пропускате закуска

Не бързайте да посягате към чашата с кафе след като станете от сън. Закуската трябва да се превърне в централен навик преди да излезете от къщи, защото тя дава възможност на тялото да се зареди с енергия за следващите няколко часа до обяд. Тя стабилизира нивата на кръвна захар и предпазва от липса на енергия, сънливост, лоша концентрация, проблеми с паметта, затруднения в организирането на работа.