Когато се срещнем с някой за първи път не ни отнема много време, за да разберем дали го харесваме, или не. Как обаче да разберем дали това чувство е взаимно? Доктор Джак Шафер ни дава отговор на този въпрос. Според него, има няколко невербални сигнала, които могат да ни помогнат. Ето и кои са те:

Първият е очният контакт. Хората гледат тези, които харесват, и избягват да гледат тези, които не харесват. Предполага се, че хормонът окситоцин е отговорен за това. Повишените нива на този хормон увеличават размяната на погледи и осигуряват усещане за благосъстояние, което увеличава взаимното привличане. Окситоцинът също така действа за разширяването на зениците, което също може да индикира интерес. Колкото по-разширена е зеницата, толкова по-силно привличане изпитват хората един към друг.

Вторият е лекото докосване. Хората често докосват тези, които харесват. При романтичните взаимоотношения жените може леко да докоснат ръката на човека, с когото разговарят. Този лек допир не е покана за сексуална среща; това просто показва, че тя харесва човека, с когото разговаря. Мъжете изразяват своята симпатия към други мъже чрез лек поздрав „юмрук в юмрук“, чрез потупване по рамото и други. По подобен начин мъжете изразяват симпатията си и към жените – чрез игриви физически дейности. Оправянето на крива вратовръзка също може да е знак, че човекът ви харесва. Докосването е добър начин да разберете дали човек ви харесва или не. Ако небрежно докоснете друг човек и той рязко се отдръпне, човекът не ви харесва или не е готов за по-интимна връзка.

Третият е скъсяване на разстоянието. Позицията на тялото е важен индикатор, че човекът, с когото разговаряте, ви харесва. Хората са склонни леко да се наклонят и да се приближават към хората, които харесват, и се дистанцират от хора, които не харесват. Например, ако двама души седят един до друг, главите им ще бъдат обърнати един към друг. След това раменете им ще се обърнат едни към други. След това торсовете им ще се обърнат напълно. Накрая двамата леко ще се наклонят един към друг.

Четвъртият е огледалното поведение. Хората, които се харесват, „копират“ позициите на тялото си. Това може да помогне за установяване на добри взаимоотношения и може да се използва да проверите дали човекът, с когото разговаряте, ви харесва. Копирането на действията на човека срещу вас му изпраща подсъзнателен сигнал, че го харесвате; от друга страна по този начин те са по-склонни да ви харесат.

Наблюдаването на невербално поведение ни позволява да проследим напредъка на изграждане на взаимоотношения и дали отсрещния ни харесва, или не.