В природата ни е заложено да бъдем привличани към сладките неща. Една красива торта на витрината на сладкарница, един плодов сок или пък две-три парченца шоколад след вечеря винаги мъчат съзнанието ни и ни изправят пред дилема какво точно да направим. 

Сладкото задоволява не само нашите вкусове, но и мозъка ни. Това се дължи на способността на захарта да актитивира т.нар. "система за награди" в мозъка. По същия начин действат и наркотици като кокаин и хероин, което след това води и до бързо пристрастяване, пише Tialoto.bg.

Причината захарта да е забранена във всяка една диета, е много проста. Тя е нездравословна за организма, тъй като ни снабдява с огромно количество калории, но пък не предоставя никакви хранителни стойности. Също така повишава риска от развиването на сърдечни проблеми, диабет и дори рак. 

Има обаче храни, които ще ви доставят същото удоволствие, а в същото време ще ви помогнат да забравите за захарта.

Кисело мляко

Това е една от най-здравословните закуски, тъй като регулира апетита ви и контролира глада. Киселото мялко съдържа здравословни бактерии, които помагат за поддържане на доброто функциониране на храносмилателната система. 

Доказано е, че дисбалансът в чревните бактерии насърчава желанието за прием на захар. Затова киселото мляко е подходящо за диетата ви, тъй като то потиска всичко това. Освен това е с високо съдържание на фосфор, калций и протеини, които помагат за растежа на костите и мускулите. 

Сладки картофи

Сладките картофи са с високо съдържание на L-триптофан. Това е аминокиселина, която помага за задоволяването на захарното желание. Триптофанът е аминокиселина, която не се произвжда от човешкото тяло. Тя трябва да се доставя чрез храната или хранителни добавки.

Хроничният недостих на триптофан води до намалени нива на серонин и други невротрансмитери, което може да повлияе на настроението, влошават паметта и повишават агресията. Според някои доктори, диабетът също може да е свързан с недостига на триптофан. 

Освен високото съдържание на L-триптофан, сладките картофи съдържат и естествени захари, които бавно се отделят в организма и не предизвикват скос в нивата на кръвната захар. Още повече, че този продукт е силно хранителен и осигурява на тялото калий, желязо и витамини А, B-6, C и D.

Плодове

Това са най-добрите източници на естествена захар. Плодовете, които са с по-виосоко съдържание на захари като манго или грозде, са идеалният заместител на нездравословните сладки храни като шоколад или понички. Освен, че са вкусни, те са и с високо съдържание на фибри, витамини и минерали, което ги прави перфектната здравословна закуска. 

Фурми

Вярно е, че фурмите съдържат голямо количество калории, но за разлика от захарта, те идват с много хранителни свойства. Те са богати на калий, желязо и други полезни растителни съединения. Високото съдържание на разтворими фибри помага в борбата за захарно желание и стимулира растежа на здрави бактерии в червата. 

Следващият път, когато усетите, че искате да си похапнете няколко парченца шоколад, по-добре си направете един десерт с кисело мляко и фурми, които ще ви засити много повече от сладкото.

Канела

Канелата регулира нивата на кръвната захар, минимализирайки скоа на нивата на инсулин след хранене. Това автоматично намалява желанието ви за сладки десерти. Още повече, че канелата има прекрасен аромат, който още повече ще ви привлече към нея.

Прахообразната й форма може да се използва като заместител на захарта в много напитки и десерти. Канелата може да се използва и като начин да повишите сладостта на храни като банан и ядки.