Тренирам от 6 години и бягането е всекидневното ми занимание. Вечер или сутрин, няма значение, стига само да имам енергия и желание. Бягането е най-достъпният метод за тренировка, именно затова го предпочитам. Не ви е нужно нищо друго освен чифт маратонки. Много често срещам жени, които също тичат в парка. Наблюдавам различни стойки и техники на бягане, които допълнително ги изтощават. Затова споделям най-честите грешки, които допускаме докато бягаме.

1. Облеклото и обувките ни

Тук съвсем не става въпрос за стил или за най-скъпата марка. Често жените искаме да изглеждаме добре, докато бягаме, без значение, че не ни е удобно. Неудобните обувки обаче могат да ни причинят ужасни болки в стъпалата, да изкривят походката ни, а и да ни оставят мазоли, които с дни наред ще се виждат от сандалите. Относно облеклото - винаги го съобразявайте с метеорологичните условия, за да не настинете и не се навличайте излишно в горещините. Това няма да стопи по-бързо мазнините, а единствено ще ви умори и изнерви. Винаги се старайте да обличате дишащи материи. Тялото поддържа собствената си температура и се старае да се охлажда, пише Iwoman.bg.

2. Бягане с болка

Колкото и да сте мотивирани, просто забравете за бягането при остри болки. Вероятно сте чували, че малко раздвижване по време на цикъл би облекчило менструалните болки, но това е строго индивидуално. Зависи от собствения ви праг на поносимост и от силата на болките. Не поставяйте организма си под стрес с тренировка, когато сте болни или нещо не ви е наред. Вместо това направете няколко леки упражнения вкъщи.

3. Разпускане и разтягане

Едно от най-важните неща е правилният завършек на тренировката. Често се оплакваме от травми и разтежения, а не си даваме сметка, че всичко започва от разпускането. Повечето дами в парка го пропускат, смятайки че бавното бягане по време на тренировка е като разпускане. Не е точно така. Тялото има нужда от разтягане на мускулните групи, които са били напрегнати. Те са стегнати по време на бягането и едно рязко движение след това може да доведе до остра болка и разтежения.

4. Ненужна бързина

Имате безкрайна енергия и искате да бягате бързо и да приключите възможно най-скоро? Помислете добре, преди да го направите. Бързото бягане не е всекидневна тренировка и дори професионалните спортисти си позволят максимум три в седмицата, съчетани с бавни. Дългите и бавни тренировки понякога са скучни, но действат по-добре на тялото ни. Първото предимство е, че достигаме до депата на мазнини и можем да ги изгорим, а второто, че сърдечният ни ритъм се покачва постепенно, т.е. не напрягаме сърцето изведнъж.

5. Хидратация и хранене

По време на бягане тялото ни изхвърля прекалено много вода и това превръща хидратацията в необходимост. Много от нас обаче хапват или пийват непосредствено преди бягане. Това ще ви накара да се чувствате неприятно или ще ви докара кризи. Оставете храненето за след тренировката, а водата приемайте през целия ден. Ако изпитвате нетърпим глад преди бягане, опитайте да хапнете нещо леко, например плод.