Ние губим около 100 косъма всеки ден. Това е напълно естествено. Ако обаче косите ни започнат да падат повече и повече, това означава началото на плешивост. Как мога да го поправя? Преди да посегнем към инвазивни методи за борба с косопада, си струва да опитаме билки, които успешно се използват от стотици години от нашите баби и дядовци. Билките могат да се използват за приготвяне на инфузии за пиене, домашно приготвени балсами за коса, изплакване на коса и лосиони за скалпа. 

1. Корен от репей за коса

Коренът от репей има много благоприятен ефект при косопад. Съдържа танини, силициева киселина, сяра, фосфор, витамин С, укрепва корените на косата, възстановява увредената коса, стимулира растежа й и инхибира процеса на оплешивяване.  

2. Сминдух 

Сминдухът има сходни свойства с индийското цариградско грозде. Тази билка може да се използва и за приготвяне на лосион за скалпа. За да го направите, залейте една супена лъжица сух сминдух с чаша вряла вода и го оставете да се вари за 10 минути. След това време лосионът от сминдух е готов за нанасяне върху скалпа.

3. Лавандула за косопад 

4. Алое - не само за ускоряване на растежа на косата 

Много е писано и казано за алое вера. Основните му предимства включват интензивни овлажняващи и успокояващи свойства за кожата на лицето и тялото. Препоръчваме ви обаче да използвате тази съставка и върху скалпа, защото тя перфектно укрепва луковиците и ускорява растежа на косата . Всичко е благодарение на факта, че алоето съдържа много активни вещества, като витамини, минерали, полизахариди, ензими и аминокиселини. Освен това си струва да използвате алое вера върху скалпа, поради положителния му ефект върху неговата микробиота, а както знаете, косата няма да бъде красива и здрава, ако балансът на микрофлората е нарушен за дълго време.

5. Гуарана - силата на кофеина да стимулира растежа на косата

И накрая, съставка, която има уникалната сила да ускори растежа на косата. Говорим за гуарана, която съдържа няколко пъти повече кофеин от кафето и по този начин интензивно стимулира растежа им. Ако сте забелязали, че косата ви пада повече от преди, не забравяйте да опитате козметика, която съдържа тази съставка в рецептата си. Струва си да се спомене, че гуараната има силни антиоксидантни и укрепващи свойства, което спомага за възстановяване на жизнеността и здравия блясък на отслабената коса.