Родителите трябва да осигурят на детето си балансирано и разнообразно хранене и да се погрижат за здравето и доброто му развитие. Въпреки това има доста противоречиви теории за правилното хранене. Съществуват някои заблуди, които родителите трябва да знаят. Ето 4 от тях:

  1. Детето трябва да изяде всичко в чинията

Много родители карат децата си да стоят на масата, докато не довършат всичко в чинията си. Ако детето ви казва, че се е нахранило, въпреки че чинията му е все още пълна, не го принуждавайте да изяде всичко. То трябва да се научи да разпознава чувството за ситост и да се вслушва в сигналите на тялото си.

  1. Десерт за награда

Обещавате любимия десерт на детето при условие, че си изяде зеленчуците. Храната не трябва да се използва като награда, защото се създават погрешни представи в детето.

  1. Детето само да избира храната си

Родителите трябва да изградят правилни хранителни навици в малчуганите. Това трябва да става постепенно, с разговори и игри, а не насилствено и със заповеди.

  1. Без междинни хранения

Някои родители не позволяват на децата си да похапват между храненията, за да не си развалят апетита. Но междинните хранения са полезни и здравословни, защото детето не чувства глад между основните хранения и не се нахвърля на храната след това.

Източник: dariknews.bg