Встрани от статистиките за земетресенията и разрушителните цунамита, Япония е великолепна островна страна със спираща дъха природа и интересни традиции. С годините тя се е превърнала не само в една от най-силно развитите държави, но и в любима дестинация на запалените пътешественици. Ето няколко интересни факта, различни от сушито, самураите и цъфналите черешови дървета.

1. Грамотността в Япония достига почти пълни стойности – 100%. Японската образователна система набляга основно върху взаимодействието, груповата дисциплина и подчинението на стандартите. Тя е една от причините страната да разполага с обучена индустриална работна ръка, благодарение на която става световна икономическа сила.

2. Нивата на безработица в страна е под 4%.

3. В Япония е доста популярно едно нестандартно за европейците ястие – сурово конско месо. То се нарича basashi и се нарязвана много тънко, без да се готви. Суровото месо се овкусява само със соев сос, но може да се добави и малко джинджифил.

4. Най-скъпият пъпеш в света е продаден на търг в Япония за 22 872 долара. Това са първите два пъпеша от реколтата в Юбари -  малко градче в Хокайдо,  известно с хубавите си пъпеши. Цялата реколта на тези рекордьори е била едва 100 броя. В Япония пъпешите са разпространен плод, но дините са рядкост. Всъщност счита се, че най-старите останки от пъпеш в света са открити именно в западната част на островната държава – на цели 2100 години. Преди откритието за най-стар се е считал плод от 4 в.,открит в съседен Китай.

5. Над 70% от страната се състои от планини, а сред тях се намират над 200 вулкана - действащи и угаснали. Най-високият връх е именно вулкан – световноизвестният Фуджи, намиращ се на остров Хоншу, с височина 3776 м., който се е превърнал в един от символите на Япония по света. Всъщност планинските склонове на островите са върхове на подводни планини, издаващи се над водите на Тихия океан.

6. Япония може да се похвали с цели 19 нобелови лауреата, основно в областта на химията, медицината и физиката, както и с трима носители на Филдсовия медал,  и един лауреат на наградата Гаус (и двете за постижения в сферата на математическите науки). За сравнение, Китай има само двама, Индия – 8, Германия – 102, Русия – 41, Великобритания – 116, САЩ – 326, а Франция – 57.


7. Продължителността на живот на японците е една от най-високите в света, със средна стойност 81,25 години, което е с около 4 години повече, отколкото тази на американците. Може би е добра идея те да заменят сочните хамбургери със сурово basashi...

8. Самите японци наричат страната си Nihon Koku, Nippon Koku, или само Nihon или Nippon. Тези имена всъщност означават нещо, което европейците казват за Япония – „Източниците на Слънцето” или „Страната на Изгряващото Слънце”.

9. За да поднесат своето извинение и да покажат своето примирение, някои японски мъже бръснат главите си.

10. Япония е на предпоследно място в света по брой убийства. За сметка на това обаче, ритуалните самоубийства са част от японската култура, като начин да се запази или спаси честа. В страната дори има гора, в която мнозина извършват самоубийства – aokigahara, намираща се в полите на Фуджи. Тази гора се счита за второто в света място, на което се извършват най-много самоубийства годишно, след моста Голдън Гейт в Сан Франциско, САЩ.Традицията повелява младите сумо борци да почистват и къпят по-възрастите състезатели – това става в т.нар. „конюшни” за борба. Къпането включва почистване дори на най-трудно достижимите места по тялото...

11. Япония се състои от най 6800 острова, от които най-големите са Хоншу, Хокайдо, Кюшу, Шикоку, съставляващи 97% от територията на страната.

12. Първите заселници на островите се считат представители на палеолитната култура, пристигнали по тези земи преди около 30 хиляди години.

13. Във възхода на своята кариера, японският режисьор Такаши Мике заснема около 50 филма само за едно десетилетие.

14. Създадените в Япония анимационни филми съставляват 60% от световната анимация. Тази сфера е толкова успешна, че в страната има почти 130 училища, в които се обучават хора за дублиране на гласовете на героите в анимационните разкази.

15. Японските затвори работят с капацитет над пълния – 117%.

16. Нацията на страната е най-застаряващата в света, с възрастно население над една пета от всички японци – 21%.

17. В миналото японската съдебна система е имала активност на издадени присъди почти на сто процента - 99%.

18. Традицията в японските домове повелява гостите да събуват обувките си при влизане. За да укаже къде да става това, японците изграждат повдигнати подове, които показват къде трябва да свалите обувките си и да обуете чехли. На входа подът обикновено е повдигнат с малко над 15 сантиметра, а ако в къщата има татами, подът на стаята е повдигнат с 3- 5 сантиметра, за да покаже, че трябва да събуете и чехлите си. Това се прави, за да остане татамито достатъчно чисто, за да се сяда на него.

19. Като изключим опустошителните земетресения през последните седмици, в Япония всекидневно стават средно по три земетресения с нисък магнитуд, които обаче не се усещат от населението. На островите се намират една десета от всички активни вулкани в света.

20. В Япония се счита за невъзпитано да си изсекнете носа на публично място. Японците считат за лошо възпитание също да се изразяват открито емоциите извън дома, затова често ще видите безизразни лица около себе си. И обратното – невъзпитаното за повечето европейци сърбане е почти задължително в японската култура, особено що се отнася до яденето на супа, и рискувате вашият домакин да се обиди, че не харесвате храната му, ако не я изсърбате шумно.

Източник: idi.bg