Да плуваме голи, да обикаляме цяла нощ баровете в различни градове, да изкачим някоя планина - са само малка част от приключенията, които задължително трябва да изживеем преди да достигнем големите 30. 

А какво трябва да присъства в професионален план? След анкета на изданието Business Insider са изведени 18 стъпки, които би било добре да се изпълнят още в нашето ранно кариерно развитие.

Ето какво е препоръчително да свършим всички храбри професионалисти преди да навършат 30, според специалисти в различни области:

1. Да бъдем уволнени За никого не би било приятно да се окаже в тази ситуация, но случвайки се по-рано по време на нашата кариера, то може да бъде и донякъде полезно. Ако имаме някакви пропуски и проблеми в работната среда, то по-добре да разберем за тях навреме и успеем да ги коригираме още в самото начало. Освен това, евентуално уволнение би могло да ни покаже, че може би следваме грешен професионален път. Ако изпаднем в тази ситуация още на 20 години, ще имаме достатъчно време да се преориентираме, а и така ще се научим винаги да имаме някакъв резервен вариант.

2. Да напуснем неудовлетворяващата работа Животът е прекалено кратък, за да вършим работа, която ненавиждаме, а и докато все още сме около 20-те е времето ни да рискуваме. Специалистите съветват съответната позиция да бъде заменена за друга платена, а защо и да не започнем да работим за себе си. За всеки, който ще помисли, че не може да поеме подобен риск, ще припомним, че живеем в ерата на дигитализацията и възможностите за частен бизнес се разширяват непрестанно.

3. Да си отговорим на въпроса "Защо правя това, с което се занимавам?" Важно е да е ясна целта и главната идея на всичко, с което се захващаме, за да успяваме да го постигаме. Други водещи въпроси, на които е добре да открием отговорите, за да следваме правилния път в нашето кариерно развитие, са "Как искам да се чувствам, когато отида на работа всеки ден?", "Как работата ми влияе позитивно на моя живот или на хората около мен?", "Какво ме кара да се чувствам удовлетворен по линия на работата ми?"

4. Да имаме стратегии за справяне със стреса Живеейки перманентно в стрес и изтощение, много често стигаме до емоционални, физически и дори умствени проблеми. Ако причината за тях е професията ни, то това със сигурност ще доведе до нашата негативна настройка към работното място. Ето защо, едва ли ще постигнем много до 30, ако не се научим да се справяме с нивата на стрес, които и без друго днес са достатъчно високи.

5. Да се научим да контролираме собственото си време Правилното управление на времето ни е задължително условие в нашия професионален план преди да достигнем 30-те. Времето струва пари и нито една компания не би била доволна от ненужно пропилени средства или време. Колкото по-рано научим какво ни прави ефикасни в офиса, толкова по-бързо нашите преки началници ще ни забележат и това ще допринесе за бъдещето ни професионално развитие.

6. Да работим в интригуващи и различни области  Има значение как ще обясним нашата идея за професионалните ни задължения на околните. Звучи добре и елегантно да споделим, че работим в сферата на финансите, но това не означава, че хората ще се въодушевят и ще решат да продължат да ни разпитват относно заниманията ни. Вместо това можем да споменем по какво сме запалени и как това подпомага работата ни в офиса. Със сигурност начинът, по който се поднася дадена информация има значение.

7. Да станем експерти в дадена област Преди да навършим 30 години, дължим на самите себе си да осъзнаем в какво сме добри. Важно е да знаем къде е нашата сила и да умеем да я използваме по предназначение. По-добре да бъдем уникални в нещо, отколкото да разбираме по малко от всичко.

8. Да се научим да приемаме отхвърлянето елегантно Да ни отхвърлят, без значение от причината и повода, не е никак приятно, но е част от живота. Когато се случи, най-добре е да го приемем и да продължим напред. Няма смисъл да си губим времето в упреци и негативно отношение към човека, от когото не сме получили одобрение. Така няма да постигнем нищо повече от това да изглеждаме като огорчени и обидчиви. 

9. Да поддържаме своята "книга за похвали" Това е мястото, където можем да съхраняваме всички оценки и комплименти относно свършената от нас работа. Така е много по-лесно да осъзнаваме в какво сме добри и какво успяваме да постигнем. Разбира се, не е задължително тази т. нар. "книга" да бъде реална. Възможно е просто да нахвърляме разни бележки на електронната си поща и следващия път, когато трябва да подготвим мотивационно писмо, да ги използваме.

10. Да изпратим имейл на човек, на когото се възхищаваме Няма значение какъв е поводът или причината за породеното одобрение, няма нищо лошо да изразим нашето вдъхновение. Много често хората не правят това, защото мислят, че въобще няма да се отрази от съответния човек, а всъщност в много от случаите се случва точно обратното и дори получават в отговор благодарствено писмо.

11. Да подхванем и водим интересен проект Без значение от естеството на заниманието, трябва да се запитаме какво би направило работния ни ден приятен и полезен. Нашето желание за организация на дадено работно събитие, например, може да провокира интереса ни към връзките с обществеността и да окаже влияние на нашите бъдещи професионални планове. Дори и шефът да не одобри идеята ни, можем да се занимаем с нея в свободното си време, тъй като това все пак ще бъде полезен опит за нас.

12. Да овладеем техниката "предай нататък" Вместо да пазим личните си идеи, за да ги обсъдим насаме с шефа, можем да ги споделим на някоя от работните срещи и да ги обсъдим с колегите. Подкрепата и помощта в екипа е важна, тъй като нашата отзивчивост винаги ще се запомни с добро от хората, с които работим. В бъдеще този факт може да изиграе положителна роля в нашето кариерно развитие.

13. Да се превърнем в перфектен комуникатор Много хора не отделят достатъчно внимание на своите комуникативни умения и кариерите им доста често страдат точно от това. Неправилното разкодиране на информацията или недостатъчно доброто писане в работна среда е недопустимо за човек, който наближава 30 години. В повечето случаи речта ни е това, което ни разкрива като човек пред колегите.

14. Да умеем да се сработваме Дори и да не обичаме да се занимаваме с това, всъщност е водещо в изграждането на успешна кариера. Да бъдем ефективни в работната среда и да умеем да излизаме от зоната ни на комфорт подпомага и избягването на грешки от страна на околните.

15. Да управляваме успешно своите социални профили Не трябва да оставяме нашия Facebook да прави грешно впечатление на бъдещите ни работодатели. За целта е достатъчно да внимаваме как се представяме в социалните мрежи и следим нашите профили да бъдат изпълнени с актуална информация.

16. Да посрещаме конфликтите подобаващо Конфликтите присъстват винаги и навсякъде, така че нямаме оправдание за несправянето ни с тях. Когато определени въпроси ни плашат, сме свикнали просто да ги подминаваме. Изправяйки се лице в лице с тях, бихме били много по-ефективни, както за самите нас, така и за всички останали, въвлечени в спора.

17. Да бъдем доброволци Тази дейност може би звучи много по-подходяща за провеждане в свободното ни време, но всъщност е възможно да подпомогне доста и бъдещето ни кариерно развитие. Посвещавайки времето си на доброволческа дейност, ние можем да придобием нови умения и да допълним успешно нашите автобиографии, както и да срещнем още хора с подобни интереси.

18. Да продължаваме да се усъвършенстваме Това, че вече сме напуснали класните стаи, не означава, че трябва да спрем да надграждаме знанията си. И не е нужно да се фокусираме единствено върху област, която е директно свързана с професионалната ни сфера. Понякога има неща, които ни вдъхновяват толкова много, че ни правят и много по-продуктивни на работа.

Oще новини ТУК

TrafficNews.bg