Рим е третият голям европейски град след Париж и Ротердам, която въвежда глоба за замърсяване с фасове, потвърдиха днес източници от ръководството на общината, цитирани от БТА.

В проекта за изменения в правилника за общинската полиция е записано, че "с оглед безопасността и съблюдаването на градско благоприличие, не се разрешава хвърлянето на фасове и на каквито и да е тютюневи отпадъци на обществени места или на други места, отворени за публиката".

Предвидената санкция е глоба в размер на 150 евро. Ежегодно в италианската столица се събират около 4 милиарда фаса, от които 50 процента са изхвърлени директно на улицата, сочат данните от проучване на екологичното движение "Еко Италия солидале".

Спецификата на тютюневите отпадъци допълнително затруднява дейността на общинската фирма АМА ЕАД, която се грижи за чистотата на Рим. Тя е най-големият екологичен оператор в Италия със 7800 души персонал, който обслужва близо 3 милиона потребители.

АМА почиства улична мрежа с дължина 3370 километра на площ от 1285 квадратни километра, като годишно прибира 1 милион и 780 хиляди тона смет.

Още новини вижте ТУК

TrafficNews.bg