Колко често добавяте захар към кафето, чая си, а колко често хапвате сладкиши? Ако не сте любители на захарните изделия, нали не забравяте, че добавена захар има и в готовите сосове, соковете в кутия, газираните напитки? Честата консумация на захар, крие редица рискове за здравето. Ограничаването ѝ до минимум, въвежда някои положителни промени в тялото.

Споделяме 15 от тях:

1. Може да се намалят стойностите на кръвното налягане.

2. Намалява се рискът от сърдечни заболявания с най-малко 25%.

3. Може да регулирате стойностите на лошия холестерол.

4. Намалява се рискът от инфаркт.

5. Ще се подобри функцията на мозъка. Според изследвания, честата консумация на захар може да доведе до влошаване на познавателната функция и намаляване на протеините, които са необходими за паметта.

6. Намалява се рискът от алцхаймер и деменция. Консумацията на захар намалява производството на химикал, известен като мозъчен невротрофичен фактор, който помага на мозъка да формира нови спомени.

7. Намалява се рискът от депресия.

8. Край на зависимостта към сладкиши.

9. Ще запазите кожата си по-млада за по-дълго време. Честата консумация на сладкиши влияе върху синтеза на колагена и еластина, като има отрицателен ефект и върху естествените антиоксидантни ензими на тялото. Така не само бръчките се появяват по-рано, но кожата става по-уязвима към вредните слънчеви лъчи.

10. Намалява се рискът от омазняване на черния дроб. Нездравословното хранене, което включва и честа консумация на захарни изделия е една от причините за омазняването на черния дроб. В дългосрочен план това омазняване може да е причина за развитието на чернодробни възпаления.

11. Намалява се рискът от някои видове рак.

12. Ще имате по-добър дъх. Това се случва, защото захарта е източник на храна за бактериите, които са отговорни за натрупването на плаки в устната кухина, причиняващи лош дъх.

13. Вашите енергийни нива ще се повишат. Когато хапваме сладкиши, пием подсладени напитки, захарите в тях се отразяват на орексиновите клетки. Когато това се случи, ние се чувстваме мудни, сънливи, без енергия.

14. По-малко гладни ще сте. Тъй като честата консумация на захар предизвиква повишен синтез на хормона грелин, който отговаря за глада, когато тези нива са завишени, ние изпитваме силен глад. След консумираните сладкиши искаме да хапнем нещо солено, обикновено нездравословно, което се отразява и на нашите килограми. От друга страна, намаляването на захарните изделия, намалява и стойностите на грелина и така не се чувстваме толкова гладни.

15. По-добър сън. Консумацията на захарни изделия увеличава нивата на стресовия хормон кортизол, което може да се отрази на качеството на съня ви. Това нарушава дейността на централната нервна система, което причинява колебания в енергийните нива и цикъла на сън.

Източник: Tialoto.bg