Всяко хранително вещество има своето важно и незаменимо предназначение в сложната биохимия на организма. Ето защо менюто ни трябва да е максимално разнообразно, за да може тялото да си набави всички необходими протеини, въглехидрати, мазнини, антиоксиданти, витамини, фибри, мастни киселини, от които се нуждае.

Минералите също имат своето специално място в процесите в организма. Калият, на който ще обърнем специално внимание, има много важни задачи, свързани с поддържането на кръвното налягане в нормални граници и неутрализиране на влиянието на натрия, когато започне да надвишава допустимите стойности в тялото, пише Az-jenata.bg.

Липсата на калий в кръвта може да предизвика повишен риск от камъни в бъбреците, хипертонични кризи и други сърдечносъдови инциденти.

За да си набавите здравословни количества калий, наблегнете на храни, които са добри източници на важния минерал.

Сушени кайсии 

Сушените кайсии са страхотен начин да си набавите калий и още куп полезни хранителни вещества. За една чаша те ви доставят около 430 мг калий.

Кокосова вода

Кокосовата вода е полезна в много отношения. Тя е много богата на електролити, заради което се употребява от спортисти и трениращи като възстановителна напитка след тренировка.

Манголд 

Манголд е листен зеленчук от семейството на спанака и цвеклото, който е невероятно богат на калий. В една чаша манголд се съдържат около 960 мг калий.

Диня 

Динята е чудесен източник на ликопен, витамин А, С, много фибри и малко калории.

Червено цвекло 

В червеното цвекло също се съдържат около 11% от дневната нужда за една чаша. Цвеклото е много богато на фибри и витамини, което го прави пръв приятел на имунната и храносмилателната системи.

Бял и черен боб 

Бобовите храни съдържат добри количества калий, но белият и черният боб са сред първенците по съдържание на полезния минерал. В тях има и много фибри и бавно разграждащи се въглехидрати, което оставя усещане за дълготрайна ситост.

Едамаме (млади соеви зърна)

Соевите зърна в шушулка, наричани още едамаме, са фантастичен източник на растителни протеини. В една чаша едамаме се съдържат 676 мг калий (14% от дневната дажба).

Авокадо 

Авокадото доставя около 500 мг калий за 1 чаша. В него се съдържат и много полезни мазнини, необходими на сърцето и имунната система да функционират правилно.

Тиква 

В една чаша варена или печена тиква се съдържат около 580 мг калий. В нея има още магнезий, фолиева киселина, калций, витамин С, А и много, много фибри. Бедна е на калории, което я прави чудесна храна за включване в диета.

Доматен сос 

Любимият ви сос за паста се оказва още по-полезен, отколкото предполагате. В доматения сос се съдържат около 720 мг калий за една чаша. Ако си го приготвите сами, още по-добре.

Спанак 

Една чаша спанак съдържа приблизително около 11% от необходимото количество калий за деня.

Кисело мляко 

Чистото кисело мляко, направено без добавки и подобрители, съдържа добро количество калий, което представлява около 12-13% от дневната нужда.

Картофи 

Само 1 печен картоф със средна големина носи в себе си невероятните 940 мг калий, което е 20% от дневната нужда на организма ви от този минерал.

Сладки картофи 

В тях освен калий се намират завидни количества витамин А, С, важни за очите, кожата, косата, сърцето, имунната система. В един средно голям печен сладък картоф се намират около 542 мг калий, което представлява около 12% от дневната нужда.