Мъжете са от Марс, а жените от Венера... В това има поне някаква истина, защото женските тела сериозно се различават от мъжките. Bright Side събра 11 доказателства, според които всяка жена е в състояние да направи неща, които мъжете не могат да постигнат.

11. Жените са по-гъвкави

Мускулите и връзките между костите им имат повече еластин, идващ от колагена, което прави жените естествено по-гъвкави. От друга страна обаче, това води до по-ранната поява на бръчки и болки в ставите дори при малко натоварване.

10. Жените живеят по-дълго

Женската имунна система по-добре се справя с вътрешни и външни заплахи, а клетките й остаряват по-бавно, като по този начин работят по-ефективно. Ето защо жените живеят по-често до напреднала възраст и се разболяват по-рядко, отколкото мъжете.

9. Винаги има повече самотни жени, отколкото самотни мъже

Това до голяма степен е свързано с по-високата смъртност на мъжкото население - има повече жени, отколкото мъже. От друга страна, има държави, в които хората се опитват изкуствено да променят процесите на раждане, така че момчета да се появяват на бял свят по-често. Например в Обединените арабски емирства има 213 мъже на 100 жени.

8. Миризмата на мъжка пот кара жените да се чувстват по-щастливи

Феромоните в мъжката пот влияят положително на процесите в женското тяло. Менструалният цикъл се стабилизира, настроението се подобрява, а тревожността се разсейва.

7. Една жена може да роди над 40 деца

Поради генетичния си произход, някои жени са способни да раждат и да отглеждат няколко десетки деца. Рекордът се държи от рускиня, която твърди, че е родила 69 деца през 18 век: 16 чифта близнаци, 7 броя тризнаци и 4 комплекта четиризнаци. В наши дни в средностатистическите семейства обикновено се раждат 1 или 2 деца.

6. Дамските пръстови отпечатъци са 99% различни от мъжките

Женската кожа отделя два пъти повече аминокиселини от мъжката и ги разпределя по пръстите по различен начин. Ето защо учените могат просто да погледнат един пръстов отпечатък, с което да разберат пола на човека, чиято собственост е той.

5. Кърменето дава суперсили

По време на този процес хормоните в женското тяло започват да се произвеждат с необичайна скорост, която засяга както мозъка, така и целия организъм. По този начин жените се чувстват по-малко тревожни, стават по-смели, намират повече удоволствие в обикновените неща, стават изключително емпатични и способни почти да четат мислите на останалите, както и да различават по-добре звуците и цветовете.

4. Хормоналните терапии променят миризмата на жените, което ги прави по-малко привлекателни за мъжете

Хормоналните контрацептиви променят хормоналния баланс в организма. В миризмата на жената след това се отразява информацията, че тя не е готова да има деца, а мъжкият мозък решава, че тази жена е малко по-привлекателна от останалите.

3. Жените имат по-добри спомени

За разлика от мъжкия мозък, женският използва различни области от двете полукълба, за да съхранява ефективно информацията. Промените в нивата на естроген също влияят върху този процес. Жените са най-добри в словесната и асоциативна памет.

2. Бременните жени се сдобиват с нов орган

За да изхранва бебето, женското тяло развива съвсем нов орган: плацентата. Тя се грижи за плода и засяга производството на хормони в майката, напускайки тялото веднага след раждането на бебето.

1. Женският мозък се преструктурира в резултат на хормони и дори може да промени личността

Частта от мозъка, която е отговорна за емоциите, паметта и концентрацията, реагира на постоянните промени в нивото на хормона естроген. В резултат на това поведението - и дори личността на жените, може да се различават значително по време на менструалния цикъл.