100 научни проекта на 150 млади учени от цял свят ще бъдат представени у нас. Това се случва в рамките на 31-ия Европейски конкурс за млади изследователи (EUCYS), който се провежда за първи път в София. Домакин на събитието е Министерството на образованието и науката.

"Европейското състезание за млади учени е важно за страната ни, защото то дава видимост на България. От една страна дава видимост като интересна дестинация за културно-историческо наследство, с богата история, дава видимост на София като един млад модерен град с развита ай ти индустрия. Чрез този конкурс популяризраме България. Този конкурс има друго важно значение. Ние дълго се борихме да бъдем домакини на това състезание. България участва в това събитие още от 2002 г. Тогава още не бяхме страна-членка на ЕС", посочи зам.-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева.

"За първи път МОН е домакин на състезанието на младите учени, на младите хора, които вече имат поставени цели. Те знаят, че науката и откритията са екипна работа, а успехът се постига в достойна конкурентна среда. За първи път сме домакини, но с най-голям брой участници", подчерта зам.-министърът Таня Михайлова.

На откриването на научния форум присъства и еврокомисарят по "Иновации и младеж" Мария Габриел, която посочи, че родните учени имат възможност да получат финансиране за наука по три програми.

"Новата програма „Цифрова Европа“ е с бюджет от 9 млрд. В бъдеще ше говорим все повече за изкуствен интелект, цифровите технологии като възможност, но и като рискове и предизвикателства, пред които ни изправят. Другата програма е „Хоризонт – Европа“. Европа има дързостта не само да защитава огромен бюджет от 100 млрд. евро, но най-вече ясно да заяви, че в рамките на програмата иска да постигне пробив в иновациите. Искаме да следваме смели мисии като борбата с рака, да засилим международното сътрудничество", заяви Габриел.