Определено има неща, чието създаване ще бъде записано в модерните време, в които живее. Но има и такива, които са били създадени стотици години преди изобретяване на модерните технологии. Кой са те? Със сигурност ще бъдете изненадани да научите, че още в древен Китай са разполагали със сеизмограф за предсказване на земетресения. През 132 г. пр. Хр. китайският учен Джан Хън изобретява първия уред за предсказване на земетресения. Той бил удивително точен в улавянето на земетръси от разстояние и не е разчитал на люлеене или движение на мястото, на което е разположен.

Палачинки

Консумираме ги редовно на закуска, а не се и замисляме откъде са дошли.  Вкусната рецепта е била позната още на древните гърци преди 2500 години. Тогава ги правели от зехтин, пшеничено брашно, мед и извара.

Парфюм

Ако си мислите, че произходът на нежните ароматни изделия е свързан с французите, ще имате сериозни пререкания с археолозите. Наскоро те откриха в Пиргос, Кипър, парфюмерия отпреди 4000 години. Вече знаем защо гърците са казвали, че хубавата жена „мирише като богиня“.

Душ

Преди римляните да измислят луксозните бани и спа центрове, древните гърци измислят душовете, които са доста подобни на тези, които използваме и днес.

Футбол

Има много теории за произхода на най-обичания днес спорт и повечето от тях са изгубени във времето. Малко известен факт е например, че когато римските войници превзели Британия, те се забавлявали с игра, в която два приблизително равни отбора се опитвали да запратят надута топка отвъд очертана на земята линия в най-далечния край на противниковото поле. Играта се наричала харпастум и се смята за предшественик на модерния футбол.

Автомат за напитки и храни

В Древна Гърция употребата им е била свещена. Описана от Херон Александрийски, първата такава машина е работела с монети, за да дава точно определено количество светена вода на вярващите. Депозираната паричка падала върху блюдо на лостов механизъм, който отварял клапан и оттам изтичало определено количество светена вода. Когато монетата падне от блюдото, клапанът се затварял и водата секвала.

Кънки за лед

Проучването на Федерико Форменти от Оксфордския университет показва, че най-ранните кънки за лед са проектирани в южна Финландия преди 3000 години. Първоначално те били просто заострени и изгладени животински кости, които се поставяли под обувката и хората не се пързаляли, а по-скоро плъзгали върху леда, за да спестят енергия през студените зими.

Паста за зъби

Най-старата ѝ формула е създадена от древните египтяни. Те смилали каменна сол, мента, черен пипер и сушени цветя от ирис и ги смесвали, така че да създадат почистващ прах. Въпреки че тази смес причинявала кървене на венците, учените смятат, че в предпазването на зъбите е била доста по-ефективна от веществата, които нашите прабаби и дядовци са ползвали преди век.

Джакузи

Смята се, че египтяните били първите, които използвали баните за терапевтични цели около 2000 г. пр. Хр. Древните гърци последвали примера им, но едва римляните усъвършенствали практиката с изобретяването на горещите вани, които патрициите разполагали в собствените си вили за лечение и удоволствие.

Плувен басейн

Археолозите откриха т.нар. Голяма баня, може би първия плувен басейн в историята, в древния град Мохенджо Даро в Пакистан и се смята, че е съградена през третото хилядолетие преди Новата ера.

Пица

И тук древните гърци те са първите, които развиват традиция по приготвянето на невиждан до момента пай, считан от историците за прототип на пицата. В Атина наричали този голям и кръгъл пай „плакос“. Той бил направен от замесено с ечемично брашно тесто, вода и вино. След изпичането на пая в дървена пещ гърците го подправяли със зехтин и козе сирене и го нарязвали на парчета, точно както ние правим с днешната пица.

 

 

 

 

 

 

Факти: 10-te.bg