Технологиите играят голяма роля във нашето ежедневие, но понякога не се замисляме за това и ги приемаме просто като даденост. Тези 10 постижения в света на технологиите са променили начина, по който хората живеят, играят и общуват.

 

 

 

 

10 – Смартфоните


Въпреки че мобилните телефони съществуват още от 80-те години на миналия век, смартфоните станаха популярни чак през 2000-та година. Експерти смятат, че около 1.75 милиарда хора ще притежават смартфони до края на 2014г. и 4.55 милиарда ще притежават какъвто и да е вид мобилни телефони.

Смартфоните са толкова разпространени, че дори и в някои ресторанти са забранени. Вместо споделянето на снимки на храната онлайн, някой ресторантьори се опитват да насърчат хората да споделят храната помежду си в истинския живот.

Смартфоните са променили до такава степен живота ни, че някой хора не могат да ги оставят дори и за секунда, и просто да се насладят на храната си.

9 – Мобилните приложения


Изглежда, че мобилните приложения могат да правят почти всичко. С малка инвестиция, програмистите на приложения могат да направят малки програми, които да помагат на хората:
- предлагат изобилие от музика
- осигуряват прогноза за времето
- четене на TrafficNews.bg
- получаване на упътване за посоката, в която да вървим или караме, за да стигнем до желаната от нас дестинация
- заснемане на висококачествени снимки

Вместо да носим множество от устройства с нас, просто ни е необходимо мобилно устройство с инсталирани правилните приложения.

8 – Онлайн пазаруването


Изглежда ни сякаш е било преди много години, но всъщност не беше чак толкова отдавна, когато ни се налагаше да поръчваме стоки директно от местните магазинчета. Днес над 195 милиона хора пазаруват онлайн. Това означава, че те могат да поръчат голямо разнообрази от артикули без дори да напускат къщата си.

7 – Компютърните таблети


Преди десетилетие, никой не е предполагал, че ще може да имаме модерен компютър, който да носим само в една ръка, но днес това е възможно и то на много изгодна цена особено, ако бъде закупен от някой мобилен оператор. Тяхната преносимост ги е направила толкова популярни, че почти 40% притежават такива устройства.

6 – Аксесоарните устройства


Нашумелите очила Google Glass са далеч от променяната на ежедневието ни, но има множество от устройства, които са аксесоари (очила, часовници, гривни и т.н.) и позволяват на технологиите да бъдат част от нашето ежедневие. Хората вече използват тези устройства за:
- следене на своето здравословно състояние
- проследяване на напредъкът, който постигаме докато тренираме
- заплащането на различни покупки

5 – Социалните медии


Социалните медии напълно са променили начина, по който хората споделяме информация и общуваме помежду си. От една страна позволяват на хората да се срещат по-лесно и да поддържат връзка независимо от разстоянието между тях, но от друга страна социалните медии биват обвинявани, че нарушават личното пространство на всеки от нас и успяват да причинят психологическа зависимост при някои потребители. Независимо от това, определено, са направили големи промени в начина, по който живеем живота си.

4 – Онлайн радиото


Благодарение на онлайн радиото не ни е необходимо да притежаваме реален радиоприемник, за да слушаме любимата си радиостанция. Всичко, което ни е нужно е просто интернет връзка. С този вид технология може да слушаме различни радиостанции от целия свят.

3 – Сайтовете за видео споделяне


Сайтовете за видео споделяне като YouTube ни осигуряват достъп до безкрайни библиотеки от видео съдържание, което може да гледаме по всякое едно време.

2 – Сайтовете за запознанства


От 54 милиона необвързани хора в САЩ над 41 милиона от тях са използвали различни сайтове или приложения за онлайн запознанства, за да открият своята половинка.

1 – Цифровите фотоапарати


В днешно време цифровите фотоапарати напълно са заместили фотоапаратите с лента. Ако попитате някое дете за филмова лента, най-вероятно няма да знае за какво изобщо говорите. Благодарение на технологията на цифровите фотоапарати потребителите могат заснемат снимки, да ги запазят и да ги принтират по-късно вкъщи.


До каква степен тези 10 технологии са променили вашия живот? Има ли такива, които смятате, че са много по-важни за вас?

 

Николай Камчев