Родителството и грижите за децата винаги са били важна част от човешкия живот. И както във всеки сериозен въпрос, тук винаги е имало експерти. Кое е добре и какво не бива да правят майките и татковците? Как, защо, кога? Кърмене, повиване, хранене… Много препоръки са се предавали от уста на уста в продължение на не едно и две поколения. Други са подробно описани в сериозни научни трудове. И всичко това преди да стане ясно, че те всъщност са напълно грешни и не бива да се спазват.

Днес ви предлагаме забавен списък с препоръки, които (и по-добре) отдавна не са актуални и доказано не бива да се спазват при отглеждането на дете. Ето 10 странни съвета в помощ на родителите от далечното минало:

  1. Как да определите пола на детето?

Един от първите съвети, давани в продължение на много години на родителите, се отнася до определянето на пола на детето. Например, в книгата „Aristotle’s Masterpiece“, издадена през 1684 г., са дадени следните указания: ако една бременна жена е по-малко тъжна, тогава тя ще има момче, а ако тъгува повече – момиче.

  1. Как да се грижим за новороденото?

Докторът на знатното флорентинско семейство Алдобрандини в свой труд от 1254 г. дава такива препоръки: новороденото дете трябва да бъде обвито с розови листенца и сол, а повиването е позволено само от опитна бавачка. Бебето е подобно на восък, приема различна форма, затова то ще бъде такова, каквото бавачка го направи. Така че красотата и грозотата до голяма степен зависят от нея. Когато ръцете, краката и главата на детето са добре повити, оставете го да спи в люлката.

  1. Как да смените пелена?

В книгата „Раждането на дете или щастливо раждане“ от 1612 г. можете да намерите следните съвети: трябва да затворите всички прозорци и врати, да сложите бавачката до огъня, да поставите възглавница върху краката ѝ и да я покриете с нещо, което да предотврати продухването на детето. Бебето е добре да се мие с гъба или ленена кърпа, напоена с вода и вино. Необходимо е пелените да се сменят в 7 часа сутринта, по обяд и в 7 часа вечерта.

  1. Как да отбиете бебето от гърдата?

В книгата за жените на д-р Джордж Нефис от 1869 г. можете да намерите строги, но не много ясни съвети. Например, в нея се казва, че отбиването на дете в горещо време означава да го изложите на смърт. Ако майката трябва да направи това през лятото, трябва да наемете кърмилница или да изпратите детето на село.

  1. Какво вино да се дава на детето?

Ето какво съветва лекарят Микеле Савонарола в книгата си за грижите за дете от 1450 г.: децата под 7-годишна възраст трябва да пият обикновеното вино, разредено с вода, в зависимост от силата на виното и възрастта на детето. За предпочитане е да му се дава бяло, а не червено вино. Авторът препоръчва на кърмещите майки да пият вино с лек вкус.

  1. Как да храним детето?

В своята работа „Мисли за образование“ от 1692 г. английският философ и лекар Джон Лок споделя такъв съвет: не е необходимо да храните детето по график, в противен случай то ще започне да буйства, ако не получи храна навреме. По-добре е всеки ден да променяте времето за хранене. Ако детето е гладно, дайте му сух хляб. В допълнение към месото и кашата, детето може да получи бира.

  1. Как да облечем детето?

Женско списание от 1890 г. дава следните препоръки относно избора на детските дрехи: чистият бял цвят на дрехите е подходящ за всички бебета. За по-големите деца най-подходящите цветове са синьо – за момичета и розово – за момчета. И не, не сме объркали нищо.

  1. Как да се къпят децата?

В началото на 20-ти век наръчник за майките препоръчва новородените да се къпят със свинска мас през цялата първа седмица от живота им.

  1. Как да се държим с детето?

В началото на 20 век родителите се били съветвани да се придържат по-скоро към сурови принципи при общуването с деца: не ги прегръщайте и ги целувайте, не си играйте с тях и ги взимайте в ръце, колкото се може по-малко. Дървената пръчка се препоръчва като средство срещу истеричните изблици, а всякаква нежност се порицава. Смята се, че това не просто ще развали детето, а ще доведе и до неговата смърт.

  1. Как се процедира при никнене на млечни зъбки?

Какви са единствените средства, които не са били препоръчани през 15-ти век, за да се улесни никненето на млечни зъбки: пастет от мозък от заек, гъши мазнини и кучешко мляко. През 20 век обаче ситуацията не се е подобрила много: на родителите е било препоръчвано да мажат венците на децата с алкохолни напитки, например уиски. Д-р Мери Естер Хардинг през 1920 г. пише, че алкохолът е най-доброто успокояващо и хипнотично средство за бебета и малки деца. В състава на някои популярни сиропи, които улесняват никненето на зъбки, дори бил включен морфин. Един от тях – „Mrs. Winslow’s Soothing Syrup“, се произвежда до 30-те години на миналия век.

Факти: 10-те