Според една легенда от миналия век най-дълго живелият човек на планетата е бил китайски лекар, експерт-билкар, майстор по Ци гун и тактически консултант – Ли Цин Юн (1677-1933 г.). Твърди се, че Ли е живял през времето на цели деветима императори от династията Цин и е стигнал до 256-годишна възраст.

Неговият некролог от месец май 1933 г. в списание Time е озаглавен „Костенурка-гълъб-куче“ и разкрива тайната на дълголетието на Ли: „Пазете сърцето си спокойно, сядайте като костенурка, ходете живо като гълъб и спете като куче“. Никога не е пил твърд алкохол, не е пушил и винаги се е хранел по едно и също време. Освен това бил вегетарианец и често пиел чай от годжи бери. Лягал си е рано и рано ставал.

В Далечния Изток още през 7 век китайският лекар Сун Съйямо е определил най-популярната формула за здраве и дълголетие. Според него тайната се крие в правилото: „Не слушай нищо, което те дразни, не говори празни приказки, не прави излишни движения, не задържай в главата си суетни мисли“. „Животът ни се дава за радост и затова няма нужда да се напрягаме, тревожим и преуморяваме поради нещо, което не си струва“, твърди Сун Съйямо.

Всъщност кой не иска да доживее до достолепна старост, преминавайки през щастливи и пълноценни години? Учените смятат, че всичко е в ръцете ни и разкриват 10-те основни тайни да го постигнем.

  1. Наследственост

Спомнете си за роднините и прадедите си – има ли дълголетници между тях? Ако отговорът е да, то можем да ви поздравим – имате добри гени! Изследванията показват, че шансовете на хората, които имат роднини, преминали стоте, са големи.

  1. Колко бързо ходите

Всички знаем колко полезни са дългите разходки пеша. Но за дълголетието е важна и скоростта, с която вървите. Колкото по-бързо го правите, толкова по-големи са шансовете ви да живеете дълго. Разбира се, с възрастта скоростта на разходките намалява, но поне се старайте да поддържате форма и да не забавяте сами темпото.

  1. Кръгът на общуване

Многобройни изследвания показват, че хората, които имат много приятели и познати, живеят много по-дълго от своите социално изолирани връстници. Пак от изследвания става ясно, че хората, свързани с общи интереси, поддържат по-дълго контакти в зряла възраст. 

  1. Кой живее по-дълго?

Резултати от изследвания, публикувани през 2010 година сочат, че: 85% от столетниците са жени и – съответно, само 15% от достигналите стоте – мъже. Какво е обяснението на учените? Мъжете по правило се грижат по-малко за здравето си. Те пушат повече и по-рядко търсят помощта на лекар, когато имат здравословен проблем. Освен това процентът на загиналите в пътно-транспортни произшествия мъже е много по-голям от този на дамите.

  1. Късно раждане

Прието е да се смята, че най-добрата възраст за жената да стане майка е до 30 години. Последните изследвания обаче сочат, че жените, родили след 40 години по-често доживяват до стоте. Жените, родили в интервала 35-40 години също живеят по-дълго от останалите, уточняват изследователите. Учените нямат точен отговор на това, а само предполагат, че причината е в по-късната дейност на репродуктивната система, която поддържа работата и на останалите органи и системи и така забавя стареенето.

  1. Кога сте родени?

Предполагаемата продължителност на живота може да зависи и от годината, в която сте родени, смятат учените. Така например момченцето, родено през 2019 година има шанс едно на четири да доживее до стоте. Вероятността на двайсетгодишното момиче да отбележи столетен юбилей е 26,6%, а за нейния връстник юноша тази вероятност е 19,5%. При хората, които сега са на 99 години, най-високият показател на вероятност, че ще доживеят до 100, е 67%.

  1. Не се вживявайте!

Учените установили, че хората, доживели до стоте, имат обикновено спокоен характер, те не се поддават на паника и съмнения. Докато хората, които се съмняват в избора на решения, с 50% по-рядко загиват при нещастни случаи, тъй като за тях е несвойствено да вземат импулсивни решения и като млади рядко се увличат в екстремни спортове.

Един от факторите на дълголетието, който може всеки да контролира, е поддържането на нормално тегло. Сред столетниците рядко има хора, които страдат от затлъстяване или – обратно, с ниско тегло. Това е още един мотив да водите здравословен начин на живот, да сте физически активни и да свалите излишните килограми.

  1. Дължина на теломерите

Теломерите са крайните участъци, разположени в края на 23 двойки хромозоми. Когато теломерите станат прекалено къси, а клетките престанат да се делят, настъпва състояние, което ние наричаме старост. Учените все още не са изяснили окончателно ролята на теломерите в процесите на стареене, образувате на тумори и други биологични процеси. Ясно е обаче, че колкото по-дълги са теломерите, толкова по-дълъг ще е животът на човека. Кое влияе негативно на теломерите? Това са стресът, пушенето, недостигът на омега 3 мастни киселини.

  1. Позитивната настройка

Позитивната настройка е още един фактор, който всеки може да контролира, за да има дълъг живот. Учените са единодушни, че оптимистите живеят по-дълго, тъй като позитивната им настройка и отношение към живота помагат да избегнат множество стресови ситуации и нервни разстройства.