Всеки от нас иска да запази дрехите си възможно най-дълго, особено ако имаме любими такива. Често правим грешки със съхраняването и поддържането на дрехите, като това съответно води до захабяване, протриване и изхвърлянето им.

А ето и 10 правила, чрез които да запазим дрехите си по-дълго време.

1.Първо правило при пране: Отделяйте светлите от тъмните дрехи, силно замърсените от по-малко замърсените, но много от нас не знаят, че трябва да се отделят и дебелите тъкани от тънките тъкани.

2.Перете дънките си обърнати, за да не предизвикате избеляване на цвета по-бързо.

3. Перете по-деликатните дрехи на ръка, а ако нямате тази възможност ги перете в калъфка или торба от плат, за да ги запазите по-дълго време, защото пералнята е по-агресивна и може да причини неприятни резултати на такъв тип дрехи.

4. Когато пускате нещо с ципове в пералнята, винаги закопчавайте до горе, така предотвратявате начупване на назъбената част.

5. При поява на петно (окапване и друг вид замърсяване), моментално накиснете дрехата в студена вода, защото в противен случай, има шанс петното да остане завинаги.

6. Перете пуловерите си по-рядко. Всъщност това се отнася за всички дрехи, но е неизбежно ако искаме да не се вмирисват или да ходим с петна. Собственикът на марката Levi’s, дори сподели, че не трябва да перете дънките си никога, за да не се износят и протрият.

7. Ако дрехите ви не са толкова замърсени, не перете с препарати, защото те също допринасят износването на материята, заради химикалите, които съдържат.

8. Пускайте дрехите си в сушилнята по-рядко. Ако можете да пропуснете използването й, то ще е супер за вашите дрехи, а вместо това е добре да ги прострете някъде навън, за да могат да изсъхнат естествено.

9. Простирайте светлите дрехи навън, а тъмните вкъщи, за да не изсветляват от слънцето.

10. Прибирайте дрехите си в закрити, сухи помещения, в които няма достъп до слънце или влага.