Погледнете около себе си: светът е пълен с научни чудеса. От атомните градивни елементи на живота до най-дълбоките дълбини на космическото пространство, има много неща, от които да изпитате страхопочитание. Добавете тялото си към списъка.

Нашето човешкото тяло е наистина невероятно и учудващо. Имате нужда от доказателство, за да повярвате? Разгледайте тези десет факта, поднесени от ортопеди, и ще бъдете изненадани от наученото:

  1. Бебетата се раждат с приблизително 300 кости, но докато растат, някои от тези кости се сливат едни с други. Когато достигнем зряла възраст, ние имаме 206 кости.
  2. Повече от половината от костите ни са разположени в ръцете, китките, краката и глезените.
  3. Всяка секунда тялото ни произвежда 25 милиона нови клетки. Това означава, че за 15 секунди ще сте произвели повече клетки, отколкото хора населяват САЩ.
  4. Най-голямата кост в човешкото тяло е фемура, известна още като бедрена кост. Най-малката кост е костта на стремето, която се намира вътре в ушния барабан.
  5. В човешкото тяло има някъде между 100 000-161 000 километра кръвоносни съдове. Ако бъдат извадени и положени докрай, ще бъдат достатъчно дълги, за да обиколят света повече от три пъти.
  6. Зъбите се считат за част от костната система, но не се броят като кости.
  7. Въпреки че представлява 2% от телесната ни маса, мозъкът използва 20% от кислорода и кръвоснабдяването ни.
  8. Въпреки че хората не са най-големите, най-бързите или най-силните животни наоколо, ние сме най-добрите в нещо: бягане на дълги разстояния. Дългите ни крака, изправената стойка и способността да отделят топлина чрез пот са фактори, които ни правят добри бегачи. Всъщност ранните хора ловували плячката си, като я преследвали продължително време, докато животните буквално умрели от изтощение, техника, известна като „постоянен лов“.
  9. Около 60% от тялото ви се състои от вода.
  10. Костите ни са по-здрави от стоманата. Кост с големината на кибритена кутия може да издържи до 8164 кг натиск.