Неочакваните разходи са още по-голям повод за притеснение в периоди на финансова криза, загуба на работни места и намаляване на доходите. Спестяванията се топят, заделянето на средства за непредвидени ситуации се превръща в невъзможна задача, а неочакваните разходи се стоварват с всички сили върху плещите ви, заплашвайки да се превърнат в непосилно бреме и начало на финансов крах, пише 10-те.

Как да се справите със ситуацията и да запазите финансовата си стабилност? Възползвайте се от тези 10 начина:

  1. Съставете си бюджет. За да се справите с финансовите трудности, трябва да знаете с какво разполагате като приход и какви са неотложните ви разходи. Бюджетът ще ви помогне да се ориентирате отлично във финансовото си състояние и да прецените какво може да си позволите и кои разходи трябва да съкратите.
  1. Зачертайте излишните разходи. Ако финансовото ви състояние не позволява уикенд, пътуване или друг разход, който не влиза в графа задължителен и важен, отложете го за по-добри финансови времена.
  1. Увеличете приходите си. Може да предоговорите работната си заплата, да потърсите по-платена позиция или допълнителна почасова работа, с която да подпомогнете бюджета си.
  1. Споделете с приятели. Те могат да ви помогнат, ако не финансово, то със съвети или идеи за приходи, с които да подкрепите бюджета си.
  1. Преразгледайте договорите си за кредити, мобилни услуги, стоки на изплащане и проверете кои могат да бъдат преподписани при по-изгодни условия, предоговорени или отложени във времето.
  1. Освободете място в гардероба и дома си и спечелете пари, продавайки ненужни свои вещи. Редица платформи позволяват безплатно публикуване на обяви за продажби от частни лица. Подкрепяте бюджета си и се освобождавате от стоки, които са ви непотребни, но са желани от други потребители.
  1. Потърсете помощ от семейството си. Членовете на домакинството могат да се включат в покриване на неочакваните разходи и да облекчат финансовото ви положение.
  1. Повишете финансовата си грамотност. Финансовата култура е важна, за да съумеете да имате финансова сигурност и добър финансов живот.
  1. Започнете да спестявате веднага, щом се справите с трудната финансова ситуация. Отделяйте процент от доходите си – толкова, колкото бюджетът ви позволява. Дори и да е скромна, спестената сума винаги ще е повече от нищо и ще ви помогне да се справите по-добре с бъдещи неочаквани разходи.
  1. Ако никой от споделените съвети не е в състояние да разреши проблема ви, обмислете възможността да изтеглите бърз кредит изцяло онлайн. Без скрити такси, без поръчители, без доказване на доход и без посещение на офис той ще ви осигури необходимите средства само срещу лична карта бързо и удобно за вас.