Всички искаме да изглеждаме по-млади и да намалим риска от появата на фини линии и бръчки, без да се налага да харчим състояние, пише Profit.bg.

Козметичните продукти, които се произвеждат със суперхрани, имат чудесно антиейдж действие, но хапване на реалните храни може да се окаже не по-малко ефективно. Вижте някои от тях.

Чай

Чаят, особено зеленият, предлага антиоксиданти, които могат да помогнат за предпазването на кожата от стареене, причинено от ултравиолетовите лъчи.

Вода

Ако сте дехидратирани, кожата ще ви го покаже. Пийте вода през целия ден. Повечето възрастни се нуждаят от повече от обичайно препоръчваните осем чаши, а когато се чувствате жадни, вероятно вече сте дехидратирани.

Домати

"Този ярък червен плод съдържа антиоксидантния ликопен, който може да помогне за предпазването на кожата от увреждане (включително бръчки), причинено от ултравиолетова светлина. Освен пресни домати, хапвайте и доматени сосове и пасти.

Нар

Пиенето на сок от нар може да помогне за намаляване на щетите, причинени от определени UV лъчи! Плодът е богат и на витамин С - антиоксидант, който помага да се запази кожата млада.

Кафе

Пиенето на кафе може да намали риска от меланом, най-смъртоносната форма на рак на кожата. Това се дължи на кофеина и полифенолите в кафето, които осигуряват някои защитни ползи за раковите заболявания на кожата, причинени от UVB лъчите.

Зелени и жълти зеленчуци

Зелените и жълти зеленчуци могат да помогнат за намаляване на бръчките около очите. Вариант е да хапвате често пресни чушки с хумус или гуакамоле.

Зехтин

Установено е, че мононенаситените мастни киселини в зехтина понижават риска от стареене (намалява бръчките и тъмните петна, които се дължат на дългото излагане на слънчева светлина). Слагайте зехтин върху нарязан домати или салата, или го използвайте за печени зеленчуци.

Кисело мляко

Пробиотиците, като тези, които се намират в киселото мляко и киселото зеле, могат да предотвратят увреждания на кожата, причинени от ултравиолетовите лъчи, както и са в помощ при кожни заболявания, като екзема.

Авокадо

Пълно със здравословни мазнини, авокадото може да предпази кожата от уврежданията от ултравиолетовите лъчи. Това се дължи на лутеина и зеаксантина, които присъстват в плода.