Вашето сърце е безценен орган, за който трябва да се грижите. Нездравословната храна може да допринесе за сърдечни заболявания. Добрата новина е, че здравословната и балансирана диета може да ви помогне да избегнете ефекта от лошата диета, а именно сърдечни заболявания.

Нека да разгледаме 10-те най-добри храни за сърцето ви:

Авокадо

Авокадото може да понижи нивата на LDL (лошия холестерол), като същевременно увеличи количеството добър холестерол в тялото. Овесена каша Не само, че овесените ядки са много важни за здравето на сърцето, но и могат да се консумират с всички видове питателни пресни плодове и зърнени храни.

Ядки

Ядките са с високо съдържание на фибри. Те помага да поддържате сърцето си здраво. Наред с това са богати на витамин Е, за който е известно, че понижава нивата на холестерола.

Тъмен шоколад

Черният шоколад съдържа така наречените флавоноиди и именно тези съединения облекчават кръвното налягане, намаляват възпалението и предотвратяват съсирването на кръвта.

Червено вино

Защо не съчетаете черния си шоколад с чаша червено вино? Виното съдържа ресвератрол, за който е известно, че намалява риска от сърдечни заболявания.

Боровинка

Една от основните причини за сърдечни заболявания и инфаркт е възпалението. Добрата новина е, че възпалението може да се преодолее с правилните храни. Едни такива са и самите боровинки.

Соя

Соята може да понижи кръвното налягане при хора, които ядат твърде много рафинирани въглехидрати. Ако сте веган, вероятно вече ядете соя. Ако сте любител на месото, време е да започнете да добавяте соята към диетата си.

Цвекло

Цвеклото подобрява притока на кръв и разширява кръвоносните съдове, като изхвърля нитратите от тялото.

Домати

Сочният червен домат е един от най-здравословните плодове на планетата. Освен това е една от най-вкусните, най-универсални храни за сърце. Доматите са богати на калий. Калият е микроелемент, който е полезен за сърцето. Доматите също така са заредени с ликопен, жизненоважен антиоксидант, който поддържа кръвоносните съдове здрави и понижава лошия холестерола.

Зелен чай

Пестеливият зелен чай е много ефективен за насърчаване здравето на сърцето. Той предлага и много други ползи за здравето, пише actualno.com.