Японският микробиолог и биохимик Акира Ендо, който откривател статините, направили революция в превенцията и лечението на сърдечносъдовите заболявания, е починал на 90-годишна възраст, предаде АФП.

Агенцията се позовава на негов бивш сътрудник, който е потвърдил съобщенията в местните медии.

Ендо е починал миналата сряда, каза за АФП японският биохимик Кейджи Хасуми. Откривателят на статините е бил негов ментор и двамата са работили дълго време заедно.

Роден на 14 ноември 1933 г. в семейството на фермери в Акита, Япония, Акира Ендо от ранна възраст е запленен от въздействието на гъбичките и други плесени върху живите същества.

Тази страст не го напуска и в университета той прочита на един дъх биографията на Александър Флеминг, британски лекар и биолог, който през 1928 г. открива първия в света антибиотик - пеницилина.

През 1957 г. Акира Ендо постъпва на работа в японската фармацевтична компания Sankyo като микробиолог и започва да се интересува от метаболизма на липидите и биосинтезата на холестерола.

От 1966 до 1968 г. Ендо провежда изследвания в медицинския колеж "Алберт Айнщайн" в Ню Йорк. Изненадан от големия брой възрастни хора и хора с наднормено тегло в САЩ, той осъзнава важността на разработването на лекарство срещу холестерола.

Завръщайки се в Япония, Акира Ендо възобновява изследването си на гъбички и плесени, убеден, че те крият тайната за блокирането на ензимите, участващи в биосинтеза на холестерола.

Изследователят прекарва две години в изследване на химичните съединения на 6000 гъбични щама в опит да потвърди хипотезата си. През 1973 г. Ендо открива мевастатина. Това е първият представител на класа статини, чиято способност да намалява нивата на "лошия холестерол" в кръвта ще бъде доказана по-късно.

Компанията, в която работи откривателят, обаче пропуска възможността, и едва през 1987 г. американската лаборатория Merck & Co пуска на пазара първия комерсиален статин - ловастатин.

Повече от 200 милиона души по света приемат този вид лекарства, чиято пазарна стойност е около 15 милиарда щатски долара, пише БТА.

Вследствие на масовото предписване на статини, противоречията относно възможната им вреда или неефективност се умножават в редица страни, което обезсърчи много пациенти да ги приемат.

Според метаанализ, публикуван през 2022 г. в European Heart Journal, който отчита 176 проучвания по темата и се основава на данни от четири милиона пациенти, непоносимостта към статини обаче е надценена и свръхдиагностицирана.

Акира Ендо е носител на множество награди за пионерската си работа, сред които "Ласкер" през 2008 г. за клинични медицински изследвания.