Българи в Испания събраха собствени средста за изграждане на паметник на Светите Братя Кирил и Методий. Монументът ще е първият на Пиренейския полуостров. Разрешение за поставяне на монумента вече е издадено от местната община Малага. Именно там се намира първото българско неделно училище. От там тръгва и идеята за паметник на Светите братя.

„Паметникът е бронзов барелеф върху гранитна плоча и отдолу ще има текст както на испански и така на кирилица“, разказа пред GlasNews.bg ръководителят на Първо българско неделно училище „Родина“ Радка Георгиева.

Тя по професия е лекар, а работата в училището извършва напълно доброволно. Често ходи на работа след нощна смяна, споделят нейните колеги. Още от интересните разкази вижте във видеото: 

Миналата година за първи път са били връчени дипломи на първокласници, но липсвало подходящо място випускът да бъде изпратен.
„Това ще бъде един своеобразен обединителен център за всички българи. Ще бъде един общославянски символ“, обяснява учителят от българското училище Йорданка Райкова.

„Благодарни сме на всички дарители, но ще са нужни и още средства около поставянето му“, каза председателят на асоциация “Малага-България 2010” Петранка Костадинова, под чиято шапка работи и българското училище.

В момента леенето на барелефа се прави в Мадрид от един от бащите на дете в българското училище.

„Това да знаеш корените и произхода си, ти дава самочувствие като личност занапред, има голяма роля в изграждането на личността“, казва учителят Май Нехризова.

„Ако знаят своето семейство и род, ще бъдат с друго самочувствие по света“, допълва още Радка Георгиева.
Паметникът ще бъде открит на 5 април от 18 часа по време на Българските дни в Малага.