Днес е 11 май, празник на св. св. Кирил и Методий, честван за първи път в Пловдив през 1851 по инициатива на Найден Геров и Пловдивското епархийско класно училище. Още в ранното средновековие 11 май е определен за ден в памет на славянските първоучители, защото тяхното апостолско дело ги обединява ведно и те са равни по достойнство. 11 май се чества като църковен празник на двамата братя, а 24 май се отбелязва като Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. 

Св. св. Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя, са създателите на глаголицата. На името на Кирил е наречена създадената по-късно кирилица. Канонизирани са като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език (придобил популярност в неговата руска редакция като църковно-славянски език) и разпространяване на християнството сред славяните. Считани са за равноапостоли. Обявени са от папа Йоан-Павел Втори за покровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици.

Братята са родени в Солун, Византия, през 9-и век в седемчленно семейство на високопоставения военен управител Лъв и неговата жена Мария. От краткото житие на Кирил може да се разбере, че това е аристократично семейство, забегнало във Византия през 8-и век вероятно по политически причини като немалко други. Методий е по-големият брат и е роден през 815 година; Константин е роден през 820 година и чак към края на живота си приема името Кирил.

Имен ден празнуват всички, които носят името Кирил (означава - господарски), Кирила, Кирилка, Керана, Кирко, Киро, Кирчо, Киряк, Методи (означава - изследващ, методичен, подреден).