„Изкуството не може да се обясни, то трябва да бъде видяно”, възкликна художничката Сирма Сарафова-Ораховец, която откри изложба днес в Пловдив.  Картините и са представени в галерия „Сариев”, а подбора им показва дългият й житейски път.  От селскостопански  пейзажи до съвременен поп арт, различни стилове, които носят различни усещания и енергия.  Куратор на изложбата е изкуствоведът Мария Василева, която е открила Сирма преди години и останала възхитена от нейното творчество. 

„Картините й ми направиха изключително впечатление.  Те са различни от всичко, което съм виждала! Страшно изчистени и много лирични. Бяло платно, на което просто с една линия е разказана история”, споделя Мария пред ТNS.bg

През целия си живот Сирма се разделя между България и САЩ и това се отразява и на изкуството й. В картините й са вплетени множество контрастни символи на западната и източната култура.  Художничката многократно е кандидатствала в Съюза на българските художници, но не е приета. Това обаче не сломява духа й продължава да работи въпреки това.

„Тя е изключително силна и независима жена и това се отразява в изкуството й.  Когато видях за първи път картините й останах без думи”, разкрива собственичката на галерията Катрин Сариева.

Сирма Сарафова- Ораховец е внучка на големия български актьор Кръстьо Сарафов. Родена е в София през март 1937 г. Тя е възпитаничка от първия випуск на Художествената гимназия, след това с отличие завършва класа на проф. Илия Петров по живопис в Художествената академия – София. 

Художничката сподели, че най-много се радва, когато млади хора се възхищават от творбите й.  И все пак всеки сам трябва да усети изкуството!   Изложбата „Обекти и илюзии”  ще остане в Пловдив до 27  май в галерия „Сариев”.

Вижте повече в следващото видео:

 

Още новини ТУК

TNS.bg