Народната певица Ваня Вълкова създаде песен в памет на кавалджията Матьо Добрев, който неочаквано ни напусна през месец април тази година. "Седнала е бяла Тудорка" е по нейна музика и текст, аранжиментът е на Пейо Пеев, а в записа участва и кавалджията Ангел Жеков.

Първоначалната ѝ идея е била песента да е посветена на именития музикант приживе, в знак на благодарност и признателност за таланта и музиката му, но той така и не успява да чуе този подарък, пише БНР.

Оркестри и певци скърбят за големия Матьо ДобревМайсторът на кавала си отиде на 62-годишна възраст, след кратко боледуване

В предаването "Съботна трапеза" Ваня Вълкова разказа историята на тяхното познанство и процеса по създаване на песента.

Аз съм го чувствала по-скоро като баща в музиката. Щастлива съм, че той ми се радваше като музикант, на музиката ми също. Винаги коментарите му са били много добри, особено, когато правих първите си крачки в самостоятелната кариера. Тези неща са били изключително ценни и важни за мен. Винаги съм търсила нещо от инструменталната музика да бъде вкарано в песен, в пеенето. Когато разбрах, че той е много болен, си казах, ето това ще направя, ще създам нещо в негов стил и ще му се обадя, за да му го изпея. Знаех, че това много ще го трогне.  Всичко започна от онзи специфичен елемент в неговото свирене, типичен за стила в Стралджа. Започнах да си въртя някаква мелодия около това и много бързо измислих мелдията, дори с текст. Ние, музикантите, сме много чувствителни хора и усещаме кога някой прави нещо от душа. Когато Матьо Добрев свиреше, си оставяше душата! Той затова докосваше.