Колеги и близки приятели на големия кавалджия Матьо Добрев скърбят за загубата на виртуозния музикант. Всички те си спомнят с умиление за добрата му душа, невероятно чувство за хумор и Божествена музика.

В социалната мрежа фейсбук, голяма част от тях споделиха снимки на майстора на кавала, вървейки ръка за ръка с трогателно послание. 

Ето как почетоха паметта му и какво написаха родните музиканти и приятели на Матьо Добрев:

Оркестър Тракия

"Днес частица от нас завинаги поема към вечността! Почина МАТЬО ДОБРЕВ ! Ти си отиде,но винаги ще живееш в нашите сърца ! Оставяш диря пропита с доброта, човечност, професионализъм, оставяш весели спомени, с които ще те споменаване с години напред , оставяш МУЗИКА, която докосва сърцата на всеки българин и тя ще живее вечно ! Почивай в мир !
Поклон пред теб,приятелю!"

Оркестър за народна музика на БНР

"Тази сутрин в 10.15ч. в дома си в Стралджа, спря да бие сърцето на един от най-значимите музиканти на нашето време. Човекът, от който всички сме се учили, уважаваме и обичаме. Спи спокойно Майсторе и свири там горе на всички ангели."

Оркестър Орхидеи

Почивай в мир, ЛЕГЕНДО !!! Поклон пред теб и твоето майсторство! Оставяш вечна диря в изкуството наречено музика!
Изказваме своите съболезнования на всички близки, колеги и приятели на великият Матьо Добрев!
Светла ти памет бати Матьо и мир на душата ти!"

Пепи Христозова

"Когато оставяш след себе си добрини и музика за душата, никога няма да бъдеш забравен... Поклон пред невероятния музикант и човек Матьо Добрев"

Ваня Вълкова

И ти си отиде...тъжно е! С Богатството,което ни оставяш и всяка твоя мелодия,излезнала от твоята душа винаги ще бъдеш жив!!!Никога няма да те забравим!!! Поклон пред теб Легендо! Обичам те"

Камелия Желева

"Днес си отиде моят втори баща! За винаги ще останеш в сърцето ми!"

Атанаска Николова

"Поклон пред таланта и човечността,която притежаваше! Радвам се,че имах честа да те познавам!"

Полина Стефанова

"Не мога да повярвам, че си отиде този невероятен човек и музикант! Човекът, който разплаква всички с мелодиите, които извираха от сърцето му и разсмиваше всеки с вицове....Просто някой да каже, че това е глупава лъжа! ПОЧИВАЙ В МИР, ЛЕГЕНДО! Един е Матьо Добрев и завинаги ще остане единствен и незаменим!!! Обичаме те и ще те пазим в сърцата си ..."

Припомняме, че майсторът на кавала си отиде 62-годишна възраст, след кратко боледуване. Роден на 24 март 1957 г. в град Стралджа.

Майстор на импровизацията, виртуозен изпълнител на кавал - всичко чуто и видяно превръща в музика, старото "надгражда", разширява диапазона на кавала, интонирането усложнява, издига кавала до солиращ инструмент в съвременното звучене.

За Матьо Добрев говорим, като явление в Българската Народна Музика - традиция и съвременност вплетена в едно цяло. Кавалджийските мелодии на Матьо Добрев вълнуват, докосват сърцето и душата с мека, топла звучност - "Макамлийско хоро", "Женско хоро"...

Преподавател по кавал в Музикалното училище Котел - оказва влияние върху световноизвестният български кавалджия и композитор Теодосий Спасов.

Световната Сцена познава кавалджийските мелодии на Матьо Добрев - Концерти с оркестър " Тракия " на Иво Папазов - Ибряма, С Акордеониста Нешко Нешев, с бас китариста Ради Казаков, С Формация " Виртуозите на Тракия ".

Почина големият кавалджия Матьо ДобревЗа тъжната вест съобщи народната певица Катя Георгиева