Две извънредни представления на мега спектакъла „Орфей и Евридика” ще изиграе Пловдивската опера на 24 и 25 август от 20.30 часа на Античния театър. Премиерната продукция по едноименната творба на Глук предизвика огромен интерес на премиерата и като знак на уважение към ценителите организаторите на Opera Open се завръща на древната сцена в сърцето на Стария град, пише PlovdivTime.bg.

Режисьор, сценограф, художник на костюмите и хореограф е Стефано Пода, артист от световна величина. Диригент е Лучано Ди Мартино. Над 6000 зрители, много от които международна публика, са изявили желание да гледат камерната барокова опера това лято, което е прецедент за жанра.

Впечатлен от богатото наследство на тракийските земи, Стефано Пода предпочете поканата на Държавна опера-Пловдив да пресъздаде легендата за Орфей на сцената на Античния театър през 2019 г. пред ангажимент за Арена Ди Верона. „Този герой на мита и на музиката, този символ на мелодрамата, която се ражда и се възражда и продължава да живее вечно благодарение на изключително дълбоките си корени, непознати за повечето хора, свързва по идеален начин зараждането на театъра и модерна Европа със земите около Пловдив. Ето защо да се представи това заглавие в Античния театър е изключително висок символ, освен че е уникална възможност”, споделя Пода.

За да пресъздаде Подземното царство на Хадес и мрачната пещера на Ада, Пода проектира река с водопади и пясъчни брегове за Античния театър, като изцяло се възползва от архитектурните дадености на древната сцена. Специалните ефекти, които са без аналог за оперно представление в България, се изпълняват от специалисти от Киноцентъра в Бояна.

За ролята на Орфей е поканен Антонио Джованини - един от най-актуалните контратенори в Европа. Евридика се изпълнява от Мария Радоева – една от най-талантливите певици, учили при Райна Кабаиванска. В Амур (Любовта) се превъплъщава солистката на Опера Пловдив – Светлана Иванова. Заедно с оркестъра на сцената излиза и цялата балетна трупа на операта, както и допълнителни участници, подбрани в кастинг от десетки желаещи да участват в продукцията на Античния театър. Хорът, дирижиран от Драгомир Йосифов, също изпълнява сложни музикални и театрални задачи.

Традиционно постановките на Стефано Пода предизвикват интерес в световните оперни среди и премиерата на „Орфей и Евридика” бе посетена от редица журналисти от Италия, Австрия, Швейцария и Германия, ръководители на оперни театри от Италия и десетки почитатели на музикалното изкуство от цял свят. Телевизионният канал Mezzo прояви интерес за осъществяване на запис на спектакъла и го включи като реклама в селекцията си от предложения за оперната публика.

Opera Open продължава с Международна балетна гала на 27 август и с „Аида” - Верди на 30 август. Фестивалът е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата.