Езикът е онова невидимо лепило което ни държи заедно. С тези думи бе дадено началото на тържественото честване на 24 май на площад „11 май“ пред Хуманитарната гимназия в Пловдив.

Водещият на церемонията припомни че именно тук преди 170 години за първи път учениците на Найден Геров празнуват този светъл празник. И припомни, че човешкият дух има криле, за да следва мечтите си, но и корени, за да помни от къде е тръгнал. Първа поздравленията си отправи зам.- министърът на образованието Мария Гайдарова.

„С това честване изрязване своята изконна признателност към великото дело на светите братя Кирил и Методий, нашата задача е да предадем знанието на нашите деца и да докажем, че единственият път напред е с наука и точно с това знание“, каза тя.

Зам.- кметът по култура Стефан Стоянов пък призова да гледаме напред с повече кураж и да подкрепим съвременните просветители – учителите.

„Трябва да използваме все повече иновации и съвременни инструменти, за да направим нашите деца по-можещи и по-конкуренти. Ние си партнираме с най-съвременните образователни системи в света, за да успеем са нужни кураж и смелост на всички от образователната система. Защото „всички вази гледат““, каза Стоянов.

Шефът на РИО Иванка Киркова припомни как мината пролет се е наложило да мислят стратегии, за да бъде максимално пълноценен образователният процес.

„Планирахме, но не знаехме, че най-трудното предстои. Някои загубиха живота си, силите са на изчерпване, трябва ни нова енергия, нова мотивация. Надяваме се, че родителите отново ще бъдат плътно до нас“, каза Кирикова.

„Нашите деца са бъдещите просветители , сред тях ще израснат нашите учители. Да благоволи бог, за да може делото на пресветите братя Кирил и Методи да пребъде. В техния пример се крие залогът на нашето бъдеще. Да живее България! Честит празник“, каза отец Арсений.

Голямата атракция бяха дечица от детска градина „Майчина грижа“, които бяха дошли да поднесат цветя и да отпразнуват 24 май.

След тържествената церемония в Пловдив тръгна и шествието. То ще ще премине по ул. „Хан Кубрат“, ул. „Райко Даскалов“, подлеза на Аптека „Марица“, ул. „Райко Даскалов“, площад „Римски стадион“, ул. „Княз Александър І“. То ще бъде водено от Мажоретен състав при СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и Духов оркестър Пловдив, с диригент Николай Гешев.

Краят на шествието и кулминация на празничната програма е на стълбите на „Каменица“. Хоровете на Пловдив изпълниха химна на Кирил и Методий на стълбите на Каменица. Публиката отдолу оформи своеобразен кордон и бурно аплодира шествието. Участниците в него спряха и всички заедно изслушаха изпълнението на пловдивските хорове.

Празнична литургия за 24 май в ПловдивРедица политици и общественици са в храма „Св. Св. Кирил и Методий"